Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 13:18 1 284 0

Вейвей оспорва дълговете си

  • вейвей-
  • китай-
  • данъци-
  • изкуство

Признатият за най-влиятелен човек в съвременното изкуство и яростен критик на режима в Китай, Ай Вейвей ще оспори данъчните си задължения от 2,4 млн. щатски долара в съда. Освободеният наскоро от затвора защитник на човешките права получи ужасяващо голяма сметка за  задължения към хазната, предаде Би Би Си. В негова подкрепа вече се събират средства от хиляди почитатели на изкуството. Майка му пък реши да продаде къщата си, за да помогне на Вейвей.

Вейвей е автор на проекта за олимпийския стадион в Пекин, известен като „Птичето гнездо“. Той работи и в областта на архитектурата, визуалните изкуства и много други области на изкуството.

Много хора са убедени, че огромните данъчни задължения, приписвани на твореца, са в опит да бъде накаран да замълчи и да спре критиките си към китайската комунистическа партия. 

Властите твърдят, че той укрива данъци. Срокът за погасяване на задълженията е убийствен – до 15 дни. Дори обирането на банки няма да помогне, твърди китаецът. 

Ай Вейвей бе задържан без обвинение от китайските власти, които предизвика вълна от подкрепа за него в чужбина у дома и по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА