Last news in Fakti

3 Февруари, 2017 08:30 1 004 0

25% от българите редовно посещават лекар-специалист

  • лекар-
  • пациент-
  • специалист-
  • евростат

Около 26 процента или приблизително една четвърт от българите са правили редовни консултации при лекар-специалист, сочат данни от анализ на Евростат за дейностите, касаещи здравеопазването в ЕС (анализът събира и отчита данни от 2014 г.). По-голямата част от българите - около 70 процента са предпочитали консултация с личния си лекар.

Най-често са посещавали лекар-специалист българите в горните възрастови групи - 61 процента на възраст 75-84 г. и 56 процента на възраст 65-74 г. са правили консултации при здравни специалисти.

Най-нисък е делът на българите, които са ходили на консултации при лекар сред по-младите - едва 8 на сто от българите на възраст 25-34 години. Други 10 на сто от 15-24 годишните също са се консултирали с лекар-специалист.

Така българинът е правил средно по 6 консултации по здравословни проблеми с лекар-специалист през 2014 г.

Консултации при стоматолог или ортодонт са правили около 44 на сто от българите, като жените тук са били значително по-активни при профилактичните си прегледи. Като цяло обаче на българина се събират средно статистически едва по 0,7 на сто консултации при стоматолог годишно.

Що се отнася до консултациите при психолог - едва 1 процент от българите са имали навика да извършват подобни посещения при специалист, отчита европейската статистика.

Като цяло най-висок е бил делът на консултациите с лекар-специалист в Германия - над 40 на сто, в Унгария - 38 на сто, Австрия - 36 на сто и Великобритания - 35 на сто. Най-нисък е бил този процент в Кипър - едва 3 на сто и в Румъния - 17 на сто.

Най-много консултации с лекар-специалист средно са отчетени сред жителите на Унгария, Словакия и Чехия - средно над 10 на година. По този показател отново в дъното е Кипър - едва по 2 консултации годишно.

Най-активни по отношение на здравния си статус са били жителите на Холандия и Белгия - средно по 2,5 консултации при стоматолог годишно. В дъното по този показател са жителите на Португалия и Кипър - средно по 0,2 консултации при стоматолог годишно.

По отношение на психичното здраве най-активни са били жителите на Белгия, Унгария и Франция - по около 4 посещения с консултация при специалист-психолог годишно.

Анализът на Евростат отчита средния брой на консултации с лекар-специалист на човек годишно в страните на ЕС-28, като тук са включени консултации в кабинета на лекаря, в дома на пациента, или в амбулаторни отделения в болници или в амбулаторни здравни центрове. Изключват се консултациите с лекар по време на лечение, в болница или подобна институция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА