10 Февруари, 2017 11:38 4 360 0

9 неща, които със сигурност ще ти се случат преди сватбата

Какво ще се случи с булката моменти преди да каже „Да“

9 неща, които със сигурност ще ти се случат преди сватбата - 1

Това е историята, която една булка споделя за нейния дългоочакван сватбен ден. В тази история много булки могат да разпознаят себе си, да се посмеят, да се подготвят психичекси (и финансово) и да решат кое е най-правилното нещо за техния неповторим ден, в който ще кажат „Да“ на мъжа на мечтите си. Ето я и нея:

Омъжих се преди няколко месеца. Мина добре. Да, беше най-хубавият ден в живота ми, но също така беше много стресиращо. МНОГО стресиращо. Сватбите са забавни неща – полага ти се една (в някои случай две-три), но научаваш толкова много от първата, че някакси ти се иска да повториш, просто защото толкова си задобрял. Ето и трудните уроци, които научих по пътя, за да не ви се налага да ги научавате по трудния начин.

Сватбите са скъпи. Знам, че го знаете, но са дори по-скъпи от колкото си мислите, дори и да си мислите, че са много, много скъпи. Какъвто и да е началният ви бюджет, умножете го и после добавете още 50% отгоре. Не броят на гостите увеличава бюджета всъщност, а роклята, обувките, хотела и пр., и пр... Неща, за които трябва да платите, независимо дали ще каните 20 или 200 човека. Моята сватба беше малка, защото по принцип съм притеснителна и не мога да си представя да се изправя пред огромен брой хора в този важен ден. Така че, заложих на това да спестя пари, което беше добре, защото всъщност не мисля, че се справихме чак толкова добре с пестенето.

Обясненията, че е за сватба (на доставчици и търговци) не помагат. Какво имам предвид? Цените са страндартни за, да речем столове, маси, прибори за специални събития, така че не трябва да се преструвате, че пазарувате за рожден ден или семейно събиране. Доставчиците и търговците имат изключително обоняние, щом се заговори за булки. Те разпознават булката дори и от едно обаждане по телефона.

Сватбената индустрия е много особена и не винаги хората са в нея са мили. Доставчиците ще ви питат от къде ви е роклята, от къде сте поръчали тортата (аз все още не го бях направила), от какви цветя е букета и ще ви съдят по отговорите ви. Те ще се опитат да ви направят психологически профил по това, което сте им казали и ще се опитат да изманипулират нещата в своя полза. Това, разбира се, не важи за всички. Веднъж си тръгнах разочарована от един евтин магазин за булчински рокли, в който продавачите бяха много груби. В друг магазин продавачите бяха изключително мили, което ме и подтикна да дам малко повече пари за роклята си.

За да си спестите нервите, направете приема в ресторант. Всеки ден се проклинам за това, че реших партито да се състои на необичайно място (в едно училище). Трябваше предварително да занесем всяка необходима вещ – всяка лъжичка, всяко кубче лед, всяка крушка за лампа. Трябваше да помолим някой да стои докато всички гости си отидат, за да може да заключат след тях. Трябваше да се върнем на следващия ден и да отнесем всичко. Направихме това, за да си спестим хонорара от ресторанта и да не пръскаме парите, които ни подариха на самата сватба. Което ме навежда на мисълта...

Старите хора си мислят, че е неприятно да молиш за пари като подарък, но в наши дни повечето двойки вече живеят заедно преди да се омъжат и реално нямат нужда от още една пералня. Чувала съм за двойки, които предоставят банкова сметка, в която гостите могат директно да преведат пари, но мисля, че това е прекалено. Картичка написана на ръка и пари в брой са доста по-приемливи.

Ти определяш правилата. По-голямата част от сватбата ни беше много традиционна, но пропуснахме някои традиции в процеса. Нашата покана не гласеше, че е сватба, нямахме торта, нямахме букети и коли. Имах две шаферки и един шафер, които не бяха облечени еднакво. Противно на традиците, голяма група от възрастни хора не необходимо да е облечена еднакво. Намирам го за странно.

Някои религии имат списък с дати, на които сватбите са забранени. Например, ние искахме да се оженим в гръцка православна църква с традиционната гръцка православна церемония, която аз обожавам. След няколко срещи с отеца, той осъзна, че сватбата се пада по време на Великите пости преди Великден, а по това време те не венчават. Това много обърка плановете ни, но в крайна сметка се венчахме с християнска церемония в протестантска църква. Не беше това, което исках, но много ми хареса и осъзнах, че Бог е страхотен шеф (в църквата)!

Подгответе се за най-нарцистичния период от живота си. Или може би, втория най-нарциситичен, точно след бременността. Хората се държат мило с вас, интересуват се и ви разпитват на дълго и на широко за сватбата. И понеже, най-вероятно се срещате с много хора всеки ден, те ще ви питат най-вече за сватбата. И то много. Ще се усетите, че сте развили цяла реч за плановете и ще я повтаряте автоматично при всеки въпрос касаещ сватби и пр.

Нямате нужда от 18 месеца, за да планирате сватба. Освен ако това не ви носи удовлетворение или горе споменатия нарцисизъм. Аз го направих за четири месеца, а Клоуи Кардашиян за осем дни. Вие избирате.

Ще страдате от сватбено безсъние. Възможно е да се почувствате виновна за това, че сте накарала годеника си да си купи ужасно скъп сватбен костюм, който ще облече само веднъж, когато финансово би било по-добре да си купи обикновен такъв. Хората въобще носят ли сватбени костюми? Каква е разликата между сватбен костюм и смокинг? Смокингът имат опашки, нали? Нека просто да си купи сватбен костюм, а ще върнем останалите костюми. Уф, къде оставих касовата бележка? Олеле, станало е 4 часа сутринта!

Ще полудеете. Няма по-прост и лесен начин да го кажа. В този случай ще преминете от „Това е нашата сватба! Случва се веднъж в живота! Нека да похарчим всичките си пари за нея!“ през „О, Боже, това са толкова много пари! И то за една сватба! Можехме да си купим къща с толкова пари!“ до „Ооо, какви красиви инкрустирани ножове за масло...“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА