Last news in Fakti

13 Март, 2017 02:44 8 342 3

3 български напитки, които всеки чужденец трябва да опита

  • български напитки-
  • чужденец-
  • мастика-
  • ракия-
  • вино

България притежава богат избор от напитки. Много от тях се смесват заедно и по този начин създават приятни коктейли. Други обаче трябва да се пият без примеси.

Ако чужденец дойде на гости, можете да му предложите да утоли жаждата си чрез следните типично български напитки:

1. Ракия – любимото алкохолно питие на много българи. Най-популярните плодове, от които се прави ракията, са ябълки, кайсии, праскови, череши, грозде. На места се правят и „локални“ видове, а в Казанлък има дори ракия от рози. Алкохолното съдържание надхвърля 40% и пиенето на малка ракия (50мл) понякога може да се превърне в сериозно изпитание. Да не споменаваме голямата – 100мл.

2. Вино – Българското вино е много по-качествено от френското и испанското. По нашите земи то е консумирано още по време на траките. Лозарството процъфтява в почти всяко кътче на страната. Местните червеи и бели вина са невероятни. Можете да предложите на гостите Мавруд, Гъмза, Димят и други сортове.

3. Мастика – по вкус е близка до гръцкото узо, защото се използва обща съставка – анасон. Мастиката има силен, пикантен билков вкус, при нормална температура е напълно прозрачна, но обичайно се добавя лед или се замразява и се превръща с мътнобяла с малки кристали течност. Класически български коктейл е „Облак“ - комбинация от мента и мастика. Независимо с кой от трите варианта изберете да гощавате, определено той ще направи силно впечатление. Разбира се, за почитателите на безалкохолните има и други български напитки, като например айрян, боза, етър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нов чо

    4 0 Отговор
    50 мл. ?!? Дали не изпускаш някоя нула ???
  • 2 Лили

    1 1 Отговор
    И боза трябва да опитат.
  • 3 всички

    1 1 Отговор
    забравихте алтай - беше кафява лимонада