България притежава богат избор от напитки. Много от тях се смесват заедно и по този начин създават приятни коктейли. Други обаче трябва да се пият без примеси.
Ако чужденец дойде на гости, можете да му предложите да утоли жаждата си чрез следните типично български напитки:
1. Ракия – любимото алкохолно питие на много българи. Най-популярните плодове, от които се прави ракията, са ябълки, кайсии, праскови, череши, грозде. На места се правят и „локални“ видове, а в Казанлък има дори ракия от рози. Алкохолното съдържание надхвърля 40% и пиенето на малка ракия (50мл) понякога може да се превърне в сериозно изпитание. Да не споменаваме голямата – 100мл.
2. Вино – Българското вино е много по-качествено от френското и испанското. По нашите земи то е консумирано още по време на траките. Лозарството процъфтява в почти всяко кътче на страната. Местните червеи и бели вина са невероятни. Можете да предложите на гостите Мавруд, Гъмза, Димят и други сортове.
3. Мастика – по вкус е близка до гръцкото узо, защото се използва обща съставка – анасон. Мастиката има силен, пикантен билков вкус, при нормална температура е напълно прозрачна, но обичайно се добавя лед или се замразява и се превръща с мътнобяла с малки кристали течност. Класически български коктейл е „Облак“ - комбинация от мента и мастика. Независимо с кой от трите варианта изберете да гощавате, определено той ще направи силно впечатление. Разбира се, за почитателите на безалкохолните има и други български напитки, като например айрян, боза, етър.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Нов чо
22:10 13.03.2017
2 Лили
18:04 15.03.2017
3 всички
21:26 15.03.2017