17 Март, 2017 11:31 3 083 0

Сократ и неговото минало, настояще и бъдеще

Сократ и неговото минало, настояще и бъдеще - 1

На пристанище Пирея, близо до Атина, очаквали да пристигне един кораб от Азия, а там където се събирали много хора, там бил и Сократ.

Когато корабът пуснал котва, множество пътници слезли на брега. Заедно с тях слязъл един чужденец, който за пръв път стъпвал на гръцка земя. Той се обърнал към тълпата и предложил услугите си. Той предлагал срещу заплащане да каже на всекиму по чертите на ръцете, лицето, какъв е темперамента,, природата му и най – после да му каже миналото и да предскаже настоящето и бъдещето на човека.

Учениците на Сократ взели чужденеца за шарлатанин и го попитали :

- Можете ли да определите характера на този човек? – и посочили Сократ.

- Мога и то много лесно, отговорил чужденецът.

- Добре, ето парите, които желаете. Започвайте да гадаете!

Чужденецът погледнал Сократ в лицето без да го познава, дълго се взирал в дланта на лявата му ръка и много спокойно казал :

- Този човек в миналото е бил развратно същество, с низки, груби и долни инстинкти. Душата му е била запушен котел, в който са кипяли най – гнусните, животински и скотски страсти.

Учениците на Сократа избухнали в смях.

- Вие сте лъжец, безсрамник, шарлатанин и заслужавате не само презрение, но дори и бой, защото оскърбявате човека, когото не познавате.

- Знаеш ли, нещастни чужденецо, кого обвиняваш в зверски инстинкти? Това е Сократ - най-мъдрият човек в Гърция.

- Това не ме интересува – отговорил хладнокръвно чужденецът. Аз казах истината, колкото и горчива да бъде тя.

И когато спорът застрашавал да се превърне в скандал, Сократ се намесил и казал:

- Стойте, мои драги ученици, не оскърбявайте чужденеца, той каза истината, чистата истина.

- Значи и Вие се шегувате с нас, любезни учителю?

- Не! – отговорил Сократ. - Чужденецът е прав, вие не знаете какъв бях в миналото си аз, вие виждате статуята Сократ, а той ви каза от какъв материал е направена тази статуя. Вие черпите от дълбочината на моята мъдрост, но не знаете от каква тор съм извлякъл тази мъдрост. Вие се възхищавате от красноречието на моите речи, но не знаете що за тип съм бил преди да ме опознаете. Нека не се сърдим на чужденеца, а искрено да му благодарим. Неговите думи за мен, за вас, а и за всички други са ценен съвет, назидание, урок. Аз, вие и всички хора на земната кора се раждаме с низки и долни страсти. Предназначението на човека е, не да раздухва тези страсти, а да ги ограничи. Както от студения кремък, при удара изскачат искри, както от смърдящата тор никнат красиви цветя, сладки плодове, ароматни рози, така и вие от зли, можете да станете добри, от бедни – богати, от болни – здрави, от нещастни – щастливи, когато разберете, че в света има много изкушения, а най – големите такива се намират вътре във вас.

Сега един е нашия дълг, да победим вътре в себе си първичното, животинското и от хора със зверски инстинкти, да станем светци.

Из „Съдба и хиромантия”,

Лоти Кърпачева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА