Last news in Fakti

28 Март, 2017 05:48 43 488 14

5 мита за оцеляването, които по-скоро ще ви убият

  • оцеляване-
  • убият-
  • дива природа-
  • пустош-
  • митове-
  • схващания-
  • погрешни

Знаете ли как да оцелеете в дивата природа?

5 мита за оцеляването, които по-скоро ще ви убият - 1
Снимка: shutterstock

Имате ли нужните качества, за да оцелеете в дивата природа? Знаете ли как да оцелявате? Не всяко твърдение, за това как се оцелява извън цивилизацията, е вярно.

Ето 5 погрешни схващания, свързани с оцеляване в пустошта.

1. Можете да изсмучете отровата от мястото, на което ви е ухапала змия.
След ухапване, змийската отрова отива директно в кръвоносната ви система. Опитите за изсмукване на отровата, могат да я отведат директно в устата ви. Освен това, по този начин, може да инфектирате раната. Вместо това, обездвижете ухапаното място и при възможност шинирайте, но без да спирате кръвообращението.

2. Винаги се преструвайте на умрял, когато срещу вас изскочи мечка.
Тази стратегия работи само в някои случаи. Първо трябва да отстъпите бавно назад, за да избегнете сблъсък. Ето какво да направите ако ви нападне кафява мечка или мечка гризли: Легнете с лице към земята, с ръце на тила. Но ако срещу вас се е устремила черна мечка, в никакъв случай не се правете на умрял. Вместо това, се опитайте да избягате или се отбранявайте. Лютивият спрей е добра идея в този случай.

3. Ако се загубите в дивата природа, намерете незабавно източник на храна.
Здрав човек може да оцелее без храна повече от 6 седмици, така че първото трябва да търсите вода и подслон.

4. Мъхът винаги расте от северната страна на дърветата.
Мъхът расте на влажно и хладно. Северната страна на дърветата е по-малко вероятно да бъде огряна от директна слънчева светлина. Но в гората, дърветата могат да са на сянка през цялото време и слънчевите лъчи изобщо да не ги достигат.

5. Когато ви нападне акула — ударете я по носа.
Да произведете силен удар под водата е изключително трудно. Вместо това се целете в очите и хрилете на хищника като се опитате да го прободете или одраскате.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФБР

    35 2 Отговор
    „Вместо това дръжте ухапаното място надолу, като по този начин УВЕЛИЧАВАТЕ шансовете си отровата да достигне до сърцето.”

    Аз ако ще ги увеличавам, най-добре да почна да тичам на място за да си засиля кръвообращението!! Зависи от змията и отровата, но всъшност отровата не влияе на сърцето, а на други жизненоважни органи и нервни клетки, напр. затруднавят се двигателната дейсност, работата на белия дроб и т.н. Може да присъегнете здраво крайника за да намалите кръвообращението му.
  • 2 шофьора

    12 3 Отговор
    Ха да направя борба на мечката или да ударя по носа акула това да пишат по матурите ...ще стана известен ужас
  • 3 шофьора

    6 12 Отговор
    Мога да пусна само гювеч на змията в българия силно отровни змии няма ще и дам да ме хапе колкото си иска три дена ще искарам
  • 4 Хайко

    31 1 Отговор
    Истината е че ако ви нападне мечка трябва да се намажите с л.*на...от къде ще ги намерите навярно се питате....
    Ами в гащите си ще намерите изобилие от тях....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ддд

    9 3 Отговор
    за мечката трябва освен да се правиш
    на умрял трябва и да се намажеш с л..на
    някои ще пита ако няма л..на?
    ще има ще има
  • 7 МЪХЪ

    5 17 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Мъхът винаги расте от северната страна на дърветата.

    Ъъъъ за какво ми е мъх ?????????

    Коментиран от #10, #14

  • 8 ЪРП

    11 0 Отговор
    При ухапване от змия в българската природа е много по-вероятно да загинете от шокът или от "анафилактичен шок",т.е. тежка алергична реакция, отколкото от самата отрова......!!!

    Не е толкова силна отровата на нашенските змии, така ,че споко! Но ако змията е отровна и я разпознаете като такава, най-добре запазете спокойствие, ако сте далече от лекарска помощ!

    Трябва да пиете много вода, за да може бъбреците да изхвърлят част от токсините и да сте хидратирани ,за да работят ограните ви добре!

    Противоотрова съм чувал от лекари,че трябва да се бие ако това е възможно в първия половин час след ухапването ...иначе самата противоотрова е много опасна и може да навреди ако се закъснее много с нея!!!

    Намерете си местенце, където да сте близо до водоизточник, но не много близо до реката /примерно/, защото има вероятност да припаднете и да изгубите зрение за около 20, 30 минути или 1 час.....,така ,че не е добре да сете много близо до течаща вода ,за да не се пък удавите, ако припаднете!!!!!

    В първите моменти след ухапване на отровна змия, трябва да се опитате леко да изстискате ,доколкото е възможно, отрова от раната и да сложите "турникет", но не прекалено стегнат над ставата, над ухапаното място.......примерно, ако сте ухапан около глезена, то турникета /превръзката/ я слагате над коляното.........и /или се евакуирате много бързо до болницата и следите за алергична реакция ....или запазвате спокойствие ,ако сте в дън гори телилейски, полягвате няк
  • 9 ЪРП

    5 2 Отговор
    ЗАДОВОЛИТЕЛНО ТОЧЕН МЕТОД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОСОКИТЕ НА СВЕТЪТ Е ТОЗИ С РЪЧНИЯ ЧАСОВНИК (С ЦИФРИ) ИЛИ РЪЧЕН ЧАСОВНИК,НА КОЙТО СА ОБОЗНАЧЕНИ ЧАСОВИТЕ МОМЕНТИ СЪС СТРЕЛКИЧКИ!!!

    НАЧИНА Е СЛЕДНИЯ ,КАТО УТОЧНЯВАМ ,ЧЕ МЕТОДА Е НАЙ-ТОЧЕН КОГАТО СЛЪНЦЕТО Е ПО-НИСКО РАЗПОЛОЖЕНО, Т.Е. СУТРИН ИЛИ КЪСЕН СЛЕДОБЕД......

    ЧАСОВНИКЪТ СЕ РАЗПОЛАГА ХОРИЗОНТАЛНО...,АКО ЧАСЪТ Е ПРИМЕРНО 8:10 СУТРИНТА, ТО НАСОЧЕТЕ МАЛКАТА /ЧАСОВАТА/ СТРЕЛКА КЪМ СЛЪНЦЕТО И ПРОКАРАЙТЕ МИСЛОВНО И ВИЗУАЛНО ДИАГОНАЛЪТ, КОЙТО РАЗПОЛОВЯВА ЪГЪЛЪТ МЕЖДУ МАЛКАТА СТРЕЛКА И ЧИСЛОТО 12 НА ЧАСОВНИКА!!!.....ТОЕСТ МИСЛОВНИЯТ ВИ ДИАГОНАЛ, КОЙТО ИЗЛИЗА НАПРЕДЕ ОТ ЧИСЛОТО 10 ОТ ЧАСОВНИКА ВИ СОЧИ ПОСОКАТА "ЮГ"...........ОТТАМ НАСЕТНЕ ДРУГИТЕ ПОСОКИ ВИ СА ЯСНИ!!!

    СТИГА И ВИЕ САМИТЕ ДА СТЕ НАЯСНО ,КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ ПРИБЛИЗИТЕЛНО ,ЗА ДА ЗНАЕТЕ НА КЪДЕ ДА Я ХВАЩАТЕ......;-))

    АКО ПЪК Е КЪСНО СЛЕДОБЕД И ЧАСЪТ Е ПРИМЕРНО 5, ТО ПАК СИ БОРАВИТЕ С ДИАГОНАЛЪТ ,КОЙТО Е ЗАКЛЮЧЕН МЕЖДУ ЦИФРАТА 5 И ЧИСЛОТО 12 ОТ ЧАСОВНИКА ВИ!!!!!!!!
  • 10 просчуек

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "МЪХЪ":

    Ами да се ориентираш накъде е север и накъде е юг.Ама по добре не се губи,за да не се хабят хората да те търсят.Или най-добре така се изгуби,че да не те намерят.
  • 11 Някой си келеш

    2 1 Отговор
    Много зависи как действа отровата на змията , говорите на изуст , и не забравяйте ,че всеки човек понася различно действието на самата отрова !!!!
    КОЛКОТО СМЕ ЕДНАКВИ , ТОЛКВА СМЕ И РАЗЛИЧНИ !!!
  • 12 Чичу Ади

    2 0 Отговор
    Развеселих се от тази статия. Явно е, че е с хумористичен характер. Не е врат, ами е шия. Т.е. 5 мита са заменени с 5 легенди. Който се интересува от преходи, походи и т.н. има толкова много полезна литература за различни ситуации. Освен това по Дискавъри и Нешънъла постоянно дават предавания с оцеляващи на предела, в пустощта с еди кой си и какво ли още не. Важното е, да има добра екипировка и да се опознае предварително района в който ще се отиде.
  • 13 барбун

    0 0 Отговор
    Много се притесних от факта, че удар по носа не действа на акула. Не знам какво ще правя ако някоя ме нападне докъто плувам в Големия беглик....мъъъъъкка майкоуу
  • 14 Мечо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "МЪХЪ":

    Да нахраниш мечката