Last news in Fakti

6 Април, 2017 05:44 9 121 1

Идва сезонът на кърлежите. 6 съвета как да се предпазим

  • съвети-
  • предпазим-
  • кърлежи-
  • сезон-
  • кръвопийци

Най-често кръвопийците ни полазват, когато докоснем стрък трева, на които кърлежът чака в засада

Идва сезонът на кърлежите. 6 съвета как да се предпазим - 1
Снимка shutterstock

Топлото време носи със себе си много слях и игри. Все по-често и все по-дълго излизаме навън в парка или на разходки сред природата. Това обаче може да се окаже опасно.

Пролетните и летните дни мамят навън не само нас, хората, но и много други създания. Някои от тях са безобидни и миролюбиви, но други са опасни за здравето ни. Като кърлежите.

Ето няколко съвета как да се предпазите от тях:

1. Не ходете разголени в гората (с къси панталонки, потници и отворени обувки), независимо, колко е горещо. Дългите ръкави и крачоли са чудесен „щит“. Добре е дрехите да бъдат светли на цвят, за да може бързо да забележите кръвосмучещата гадинка.

2. Дори и с подходящо облекло, е добре да избягвате да влизате сред високи треви и храсталаци, защото кърлежите ги обожават. Те предпочитат широколистните пред иглолистните растение. Имайте и това предвид.

3. Ако все пак имате открити части, на всеки час-два да оглеждате тялото си, особено на местата с по-нежна кожа — подмишниците, слабините, вътрешната страна на бедрата, шията, зад ушите.

4. Преди да тръгнете на вашата разходка, сложете си специален репелент, който ще ви защити от хапещи, жилещи насекоми, както и от кърлежи.

5. Кърлежите имат непоносимост към някои етерични масла, например цитронела, лимонова трева, салвия и тамян. Прибавете десетина капки от едно или повече от тях към слънцезащитния си крем и се намажете с него старателно, преди да излезете.

6. Всеки път, като се прибирате от разходка, внимателно оглеждайте тялото си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария

    1 0 Отговор
    А комарите не понасят карамфила. Домашно приготвен лосион от сварен карамфил(плод), разреден с вода е отлично предпазно средство. Един тампон от тази смес, на нощното шкафче ги прогонва, в случай че няма комарници.