Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 13:34 3 206 0

Научна битка за солта

  • сол-
  • здраве

Продължава научният дебат за ползите и вредите от солта. От години лекарите предупреждават да не прекаляваме с нея, тъй като може да си докараме високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Но последните проучвания започнат да разколебават тази представа, пише Ройтерс. Оказва се, че отказването от солта или приемането на твърде малки количества от нея също не е полезно на общото ни здраве. Ето защо е най-добре да приемаме умерено количество сол – или около две щипки дневно.

Учени от Канада изследваха 30 000 души, за да установят, че 7-8 грама дневно сол са вредни за здравето. Същото важи и ако приемаме под 3 грама.

Златната среда е една чаена лъжичка - побира около 5 грама, в които има 2.3 грама натрий.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА