Доскоро се смяташе, че намаляването на солта е полезно за здравето. Последните медицински изследвания обаче оборват този мит. Това става ясно от специализираното списание American Journal of Hypertension.
Учени от университета в Копенхаген предупреждават, че намаляването на солта може да доведе до увеличаване на холестерола, повишаване на риска от образуване на тромб в кръвта.
Досега правителствените здравни власти препоръчваха да се намалява употребата на сол, но последните изследвания недвусмислено предупреждават, че тази политика може да доведе до повишаване на смъртността сред хората със сърдечни проблеми.
Учените от университета в Копенхаген са обобщили 67 предишни изследвания, в които са били обхванали около 40 000 души. При намаляването на солта при 2,5% от пациентите се наблюдавало повишаване на холестерола, а при други 7% е отчетен повишен риск от образуване на тромби в кръвта.
Според учените промяната на хранителния режим принуждава бъбреците да освободят повече от протеина, наречен ренин, и хормона алдостерон, които провокират високото кръвно налягане.
Солете разумно, съветват учени.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 The 8
21:46 10.11.2011
2 MASTERCARD
21:56 10.11.2011