Last news in Fakti

2 Декември, 2011 12:20 1 336 0

Болница „Лозенец“ отчита 80 % успех при детските чернодробни трансплантации

  • лозенец-
  • трансплантации-
  • любомир спасов

Кой има интерес да спрат операциите в България, питат от здравното заведение

Успеваемостта на детските чернодробни трансплантации в болница “Лозенец“ съответства на средната за Европа – 80 %, което е огромно постижение на българската медицина и на лекарите в болницата. Това се посочва в декларация на здравното заведение, изпратена до медиите във връзка с твърденията на Центъра за защита правата в здравеопазването за нелегитимност на болница „Лозенец“ в извършването на детски чернодробни трансплантации.

На 28 ноември пациентската организация разпространи данни, според които от 2008 г. до 2011 г. в болница „Лозенец“ са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали още през първия месец след операцията, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина. Тогава от центъра обявиха, че ще сезират прокуратурата и поискаха премиерът да уволни директора на болницата д-р Любомир Спасов.

В ответна декларация от д-р Спасов заявява, че от 2004 г. до момента в Университетска болница „Лозенец“ са направени общо 80 такива операции, от които 22 чернодробни трансплантации на деца. Успеваемостта им съответства на средната за Европа – 80%, което е огромно постижение на българската медицина и на лекарите в болницата.

Според ръководството на болница „Лозенец“ изнесената от  Центъра за защита правата в здравеопазването статистика не отговаря на истината, а умишленото изопачаване на фактите руши доверието на обществото в българската медицина и отнема доверието и надеждата на пациентите и техните семейства да получат квалифицирана и съвременна медицинска помощ в България.
Българската медицина и Университетска болница „Лозенец“ направиха изключителен пробив в една от най-сложните области – трансплантациите. И за това българското общество не само знае, но и даде своята подкрепа. Фактите в това отношение са очевидни. Най-трудното в процеса на трансплантации не са сложните операции, а доверието на обществото.

Със злонамерените си твърдения представителите на Центъра за защита правата в здравеопазването очевидно искат не само да спрат трансплантациите в България, но и да обслужат твърде съмнителни интереси, за които е по-важно отговорността за българските граждани и пациенти, и особено за децата, да бъде „изнесена“ и „продадена“ в чужбина. Кой има интерес от това? Отговорът трябва да бъде даден, включително и за да се защитят правата на пациентите.

Изнесената статистика не само не отговаря на истината. Тя показва и невероятна некомпетентност по отношение на трансплантациите. Те не са само операции, а дълъг следоперативен процес, в който борбата за здравето продължава с години. Коя е тази чуждестранна болница, която може и е длъжна да поеме отговорността за него?, се посочва още в декларацията.

Петното, което се хвърли върху авторитета на Университетска болница „Лозенец“ е и тежка обида за нашите партньори, и дискредитация на това ползотворно сътрудничество. Българските граждани трябва да знаят, че Унивeрситетска болница „Лозенец“ отговаря на всички нормативни изисквания и притежава необходимите професионални и материални ресурси за осъществяване на тази сложна, високотехнологична медицинска дейност, се посочва в заключение.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА