Last news in Fakti

7 Декември, 2011 11:47 1 431 1

Здравна криза иде в Източна Европа

  • здраве-
  • ес-
  • криза-
  • словакия
Здравна криза иде в Източна Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Антикризисните мерки в бившите соцстрани от ЕС взимат тежък дан от здравеопазването – секторът остава с малко пари, претоварени лекари, а пък в Словакия ситуацията е направо извънредна, поради масовото напускане на медици, пише Euobserver. За нашата страната изданието пише, че бюджетът, отделен за здраве, просто не може да покрие нуждите на пациентите. 4% от БВП се отделят за здраве, които са доста под нужното за сигурно и модерно здравеопазване.

Словакия закърпи положението и се споразумя със стачкуващите лекари, недоволни от ниските си заплати. 1600 души от сектора го напуснаха миналата седмица и сега трябва да се „внасят“ техни колеги от Чехия. Все пак 3/4 от лекарите – бунтари обявиха, че ще върнат на работа, след като получиха обещание за вдигане на заплатите с 40%. Но повечето не го направиха до днес, което означава, че ще трябва да се търси ново решение.

Чехия прати 30 военни лекари, за да помагат, а Полша и Австрия се готвят да посрещат словашки пациенти.

Лекарите получават в пъти по-малки заплати в родните си страни от бившия комунистически блок, отколкото в Германия, например.

Румъния и Унгария също може да последват словашкия пример. Румънският лекарски съюз предупреди, че може да се развие словашкия сценарий, ако финансовите искания на медиците за догодина не бъдат изпълнени. „Лекарите са изтощени отвъд предела на силите си и и не могат повече“, твърди съсловната асоциация.

В страната се предвижда въвеждането на нов данък, според който пациентите ще плащат част от медицинските услуги, което ще засегне най-вече бедните, възрастните хора и хронично болните. Това стана след настояване на Брюксел и Международния валутен фонд, които дадоха заем на Румъния от 20 млрд. евро през 2009 г.

В Унгария действат по въпроса и вече се подават писма за оставки, които да бъдат задействани, ако до 21 декември няма подобрение на ситуацията.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво Маслинков

    0 0 Отговор
    Ако и при нас се развие такъв сценарий, трябва да се предвидят и ваучери за пътуване.