10 Юли, 2017 05:44 11 236 1

7 животни, които сменят пола си или се преструват, че го правят

  • животни-
  • смяна на пола-
  • природа-
  • способност-
  • транссексуални

Творенията на природата понякога са толкова странни и чудати, че изглеждат нереални

7 животни, които сменят пола си или се преструват, че го правят - 1
Снимки: shutterstock

Природата е дарила някои от своите творения с изключителни дарби и способности. Някои са много интересни, други шокиращи, а трети изглеждат обезпокоително странни. Една от тях е смяната на пола. Точно така. Има животни, които могат да променят пола си или поне много умело се преструват, че го правят. Защо? Ами защото така им изнася в дадени ситуации. Такива животни се наричат последователни хермафродити.

Някои променят само външността си, за да заприличат на представител на срещуположния пол, докато други подхождат към въпроса много по-сериозно и наистина се трансформират, превръщайки се от самец в самка или обратното.

Вижте няколко такива животни:

Сепия

7 животни, които сменят пола си или се преструват, че го правят

Сепията е известна с уникалната си способност да се маскира, практически мигновено сменяйки окраската си. Интересното е, че мъжката сепия използва тази способност в битката за женски. По време на ухажване, самецът променя цветовете само на половината на тялото си, когато се намира в непосредствена близост до женската. Своят истински вид на "мъжкар" демонстрира пред любимата си, а потенциалният съперник вижда привидно "самка" . Благодарение на този хитър номер, мъжката сепия увеличава шансовете си за брачен съюз.

Жартиерова змия (Thamnophis)

7 животни, които сменят пола си или се преструват, че го правят

Тези роднини на обикновените змии живеят в Северна Америка, от Канада до Мексико. При този вид змии любовният период започва веднага след хибернацията. Едва събудили се от дълбокия сън самците търсят самки, за да образуват около тях "брачни възли". Но някои самци на жартиерните змии започват да имитират миризмата на женските.
Защо го правят, дълго време остава загадка. Първоначално се е предполагало, че ароматната завеса дава някакво предимство в борбата за вниманието на нежния пол. Едва наскоро, изследователите открили, че в това поведение няма нищо романтично. След зимен сън змиите се нуждаят от време, за да се стоплят и да "дойдат на себе си". През това време те са бавни, мудни и са лесна плячка за хищниците. Ето защо, премръзналите самци се преструват на женски, за да получат защита и топлина от страстните "брачни възли" на своите събратя.

Петниста хиена

7 животни, които сменят пола си или се преструват, че го правят

Въпреки че външно много наподобяват на семейството на вълците, всъщност хиените са много по-близо до котките.
При хиените цари матриархат. Водеща роля играят самките, които са по-големи и по-агресивни от самците. Нивото на тестостерон в кръвта им е толкова високо, че се отразява във външния вид на гениталиите им: срамните устни са сраснали, образувайки подобие на скротум, а размерът на клитора е сравним с мъжкия пенис. Сходството с мъжките полови органи е толкова голямо, че да се различат самци от самки не е толкова лесно. Между другото, именно заради това е тръгнал митът за хомосексуализма у хиените.

Риба клоун

7 животни, които сменят пола си или се преструват, че го правят

Да, известният Немо и неговите роднини могат да се превръщат в женски. Рибите клоун живеят на групи, в които цари строга йерархия. Начело е доминиращата двойка, която е отговорна за продължението на рода. Останалите членове на стадото са самци, при това те потискат растежа си и размерите им са много по-малки, отколкото на водача.
В случай, че той загине, мястото му заема един от "резервните играчи". Ако нещастие се случи със самката, бившият съпруг сменя пола си и негов, по-скоро неин партньор става най-големият от младите самци.

Риба чистач

7 животни, които сменят пола си или се преструват, че го правят

Рибата чистач обслужват всички морски хищници: акули, змиорки, риба тон, скумрия, които страдат от кожни паразити, особено в топлите тропически води.
Те живеят в малки групи в определен участък на рифа, в който идват за "обработка" както местни обитатели, така и гости от открития океан. Групата за почистване се състои от един самец и няколко самки. "Шефът" следи за качеството на работата и наказва сурово небрежните подчинени. Така че не е изненадващо, че всяка самка риба чистач мечтае да стане самец. Особено големи шансове има най-голямата женска, която ще се превърне в самец и ще заеме мястото на съпруга си в случай, че загине.

Морските охлюви Crepidula fornicata

7 животни, които сменят пола си или се преструват, че го правят

Морските охлюви Crepidula fornicata са от Северна Америка, но случайно са внесени в Европа в края на XIX век. При липсата на естествени врагове тук, тези мекотели се разпространят бързо и се превръщат в заплаха за плантациите от стриди.
Те водят неподвижен начин на живот, като образувайки колонии във вид на пирамида по скали и черупки на стриди. На върха на пирамидата са най-младите индивиди и винаги са от мъжки пол. А основната са възрастните самки. Crepidula fornicata се раждат мъжки, а след това се превръщат в женски. А охлювите от средната част на пирамидата са на различни етапи на смяна на пола.

Обикновена тръстикова жаба или Hyperolius viridiflavus

7 животни, които сменят пола си или се преструват, че го правят

Този вид жаба се среща в Западна Африка. Нейните естествени местообитания са субтропичните и тропически сухи и влажни гори, низини и планини, сухи и влажни савани, субтропичните и тропически дъждовни или наводнени равнинни пасища, реки, сладководни езера, блата и извори, обработваеми земи, селски градини, градски райони, водоеми, канали, поливни земи и сезонно наводнени земеделски площи.
Тя може спонтанно да променя пола си, като се оказва, че тази способност е пряко повлияна от човешката дейност. Един пестицид, често използван от местните фермери, наречен атразин, се оказва ключов фактор за промяната на пола на тези жаби.
Изложените на неговото влияние жаби започват да произвеждат големи количества естроген, превръщайки мъжете индивиди в напълно функциониращи женски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Този вид жаба се среща в Западна Африка. Нейните естествени местообитания са субтропичните и тропически сухи и влажни гори, низини и планини, сухи и влажни савани, субтропичните и тропически дъждовни или наводнени равнинни пасища, реки, сладководни езера, блата и извори, обработваеми земи, селски градини, градски райони, водоеми, канали, поливни земи и сезонно наводнени земеделски площи.
    Изложените на неговото влияние жаби започват да произвеждат големи количества естроген, превръщайки мъжете индивиди в напълно функциониращи женски.

    Ко речи?