Last news in Fakti

16 Август, 2017 20:00 1 954 1

Учените разкриха кой е ключът към щастието

  • щастие-
  • път-
  • ключ-
  • начин-
  • щедрост-
  • награда-
  • подарък-
  • живот

Според науката ключът към щастието се намира там, където забравяме да търсим

Учените разкриха кой е ключът към щастието - 1
Снимка: Shutterstock

Учените са открили ключа към щастието (и той не включва яденето на тонове шоколад).

Ново проучване, публикувано в списание „Природа“ („Nature” на англ.) разкрива, че щедростта прави хората щастливи.

И предишни проучвания са свързвали егоизма и щастието, но никой до сега не е изследвал механичната връзка помежду им.

В последното проведено проучване по въпроса, участниците са били разделени на две групи: първите, наречени експерименталната група, са били хора, които обещали да похарчат пари за други хора, докато втората група, наречена контролната група, обещали да харчат пари само за себе си и собствените си нужди.

Накрая на четири-седмичния период, учените открили, че хората от експерименталната група докладвали, че се чувствали много по-щастливи от хората в контролната група.

Учените използвали ядрено магнитен резонанс, за да изследват мозъчните механизми, които свързват щедрото поведение с повишаването на щастието у хората. Те открили, че щедрите решения, активирали част от мозъка свързана с щастието и получаването на награда за делата ни.

Те установили, че макар и жестовете на щедрост да идват с определена цена, понеже „е нужна инвестиция от собствените средства за благото на друг човек“, то това всъщност повишава нивото на хормоните на щастието и може да мотивира подобно поведение и в бъдеще.

Един от учените, проф. Филип Тоблър от департамента по икономика в Университета в Цюрих, Швейцария казва следното: „ Не е нужно да лишавате себе си от всичко, за да могат другите да са щастливи. Дори и малка доза щедрост би била достатъчна за да ви направи щастливи.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 0 Отговор
    Това е добра идея,да направя щастлив някои заможен човек като ми купи кола и евентуално къща.Ако само за миг се почувства във времето пак нещастен,имам голям "щастлив"каталог за изпълнение..