Last news in Fakti

2 Октомври, 2017 11:19 3 192 18

Българин сключи първия гей брак в Германия (СНИМКИ)

  • българин-
  • гей брак-
  • брак-
  • лгбти-
  • права-
  • хомосексуални-
  • бракове-
  • германия

Архитект Адриан Петков и политикът от "Зелените" Фолкер Бек сключиха брак в общината на Берлин - Кройцберг

Германия празнува първите си гей бракове след десетилетия на борба, макар активистите да твърдят, че битката за равни права все още не е приключила.

В Берлин, Хамбург, Хановер и други германски градове, тази неделя за първи път се чу звън от гей сватбени камбани, докато десетки гей двойки си казаха „да“ в деня, в който законът влезе в сила, пише "Тема".

Символично, като първата мъжка сватбена двойка бяха обявени 60-годишният Бодо Менде и неговият 59-годишен партньор Карл Крайле, които споделят живота си от 1979 г. Техният брачен спектакъл дори бе озаглавен "Брак за всички" ("Ehe für alle") и се състоя в сградата на общината на район Шьонеберг в присъствието на 100 роднини и приятели.

"Това бе един емоционален, но и много символичен момент", каза Крайле пред репортери. "Това показва, че държавата ни смята за равни на другите двойки".

Но хронологично първата гей-сватба беше с българско участие и имаше българска връзка — роденият в Берлин архитект Адриан Петков. Той се бракосъчета с политика от партията на "Зелените" Фолкер Бек в общината в Кройцберг. Двамата се разписаха още на 14 април т.г. в общината в Шьонберг, а днес, с влизането на закона в сила, тяхното съжителство официално бе узаконено.

Преди това Фолкер Бек живее 16 години с френския бизнесмен и активист на движението за права на гей — лесбийки и травестити Жак Тейсие, който умира през 2009 г. на 54 г. от рак.

Бек нарече сватбата си "политическо и лично вълнуващо събитие": "Това е действителност, за която се борим 28 години. След картините от днешния ден надявам се никой да се си позволява да има нещо против това" — написа Бек в Twitter.

"Пфу! Този брак е атака срещу основния закон, държавния ред, върху нашия обществен мир и срещу Божията Воля" — написа разгневен потребител в Twitter.

"Не. Не си прав. Това е акт на любов и отговорност. И не причинява зло на никому — дори на теб" — отговаря друг.

Според официални данни в Германия са регистрирани официално 94 000 еднополови двойки, от които 46 000 живеят отдавна на семейни начала без официален брак.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер поздрави щастливите двойки и описва първите еднополови бракове като "историческо събитие".

"Бракът за всички е крайъгълен камък по пътя към пълното правно и социално равенство", заяви той, като похвали хомосексуалната общност, която се е борила с години, за да доживее този ден.

От днес Германия става 15-та европейска държава, която е легализирала еднополовите бракове. През 2000 г. Холандия стана пионер на Стария континент в това начинание, следвана от страни като Испания, Швеция, Великобритания и Франция.

Необичайното събитие идва три месеца, след като германските депутати дадоха на около 94 000 гей двойки в страната правото да сключат граждански съюз.

В Закона за гражданските ритуали сега е записано, че "Бракът се сключва от две лица от различен или един пол до края на живота" . Семейните гей и лесбийски двойки се ползват със същите права, като хетеро браковете.

Чрез разширяването на съществуващото право, хомосексуалните двойките в Германия автоматично получават същите данъчни предимства и права на осиновяване като хетеросексуалните семейства.

Заедно с партия „Зелените“ в Германия, Организацията за правата на ЛГБТ-общността започна битката си за равни брачни права около 1990 г. Напредъкът беше бавен, докато внезапно германският канцлер Ангела Меркел съобщи през юни, че одобрява гласуването в парламента по този въпрос. Тогава тя сподели, че отношението й се е променило след "незабравимо преживяване", когато срещнала лесбийка, грижеща се за осем осиновени деца в балтийския си район. Лидерът все пак гласува против законопроекта, като твърдеше, че германската конституция все още определя брака като "съюз между мъж и жена".

Въпреки положителната промяна, все още има редица аспекти, като кръводаряването или достъпа до репродуктивна медицина, където хомосексуалистите могат да бъдат третирани по различен начин.

„Конституцията трябва да бъде променена, за да се защитим напълно срещу дискриминация по отношение на пола или сексуалната ориентация“, смята депутатът от Социалдемократическата партия Йоханес Кар.

„Всичко ще се подобрява малко по-малко. Важно е, че легализирайки еднополовите бракове, дадохме един много положителен сигнал“, посочва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    29 5 Отговор
    Сакън да не остане назад ..!!!..живейте си заедно а защо трябва да оскверните семейството и традициите???как ще обясним на детето си защо тия чичковци се целуват ???
  • 2 бой

    26 3 Отговор
    извратеняци
  • 3 Вечния кмет

    22 2 Отговор
    След булка, люлка! Да ги радват после дечицата дето ще ги родят.
  • 4 1234567

    25 4 Отговор
    Гнуссс . . .
  • 5 Гост

    20 2 Отговор
    Булката що не е в бяло?
  • 6 мЕсо леб сиренье

    19 4 Отговор
    Хубаво е че генетично няма да могат да предадат тая болест.
  • 7 Естет - КА

    11 2 Отговор
    ЧеститУууу...
    Пък и българин бил ...
    Не мога да приема такава „ любов ”...
    Особено между мъже ...Като се сетя как го правят ииии....млииии...
    Не , че ми пречат ,ама кофти пример !...
  • 8 Факт

    14 2 Отговор
    Хора , както е тръгнало войни не ни трябват !
    По „ естествен ” път , спираме да се размножаваме...
    Еволюция...
  • 9 Гьотверен

    12 2 Отговор
    Германийо нещастна!
    Напълнена с изроди, че и наши!
  • 10 nmbg

    12 2 Отговор
    Задминахме Содом и Гомор...
  • 11 Хаххаааххааахаххххааааааа..

    8 3 Отговор
    Аз пък се радвам-защото повечето соросоиди,изповядващи евро-атлантическите ценности ще се юрнат в Германия...така ще се отървем поне от половината плъхове..а пък германците да си ги дундуркат -и гейовете и чалмите и всякаква друга паплач...
  • 12 БОЖИЕ НАКАЗАНИЕ

    6 2 Отговор
    Нямам какво да кажа...Бог го е казал в библията....мъж и жена ги създаде..как такива перверзници ще имат деца..защо не си направят сами? и като се целуват в леглото и деца ли правят или се пипат по задниците...Пфу..переверзия..Жалко за тях...и като хора и като се явят пред Бог...отдадени на срамни страсти..за да вършат това което не е положено..мъж с мъж и жена с жена.. Извратеняци..
  • 13 ЪРП

    8 0 Отговор
    СЛЕД КАТО П...СТИЯТА БЪЛГАРСКА ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА НА ГЕРМАНИЯ, .........НЯМА НАЧИН ДА НЕ НИ ПРИЕМАТ ВЕЧЕ В ШЕНГЕН.........!!!?

    Коментиран от #14

  • 14 +++++++++

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЪРП":

    Друга гледна точка ....:))
    Позитивно е...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Радо

    1 0 Отговор
    Кой го играе булката? - нашия/архитектина или швабата?
  • 17 Дикембе Мутомбо

    2 0 Отговор
    О-то на LOVE е взаимствано от контура на сфинктерите им.

    Гледам, още не е минала сватбата, а то се е цепнало...
  • 18 този

    2 0 Отговор
    Никой нетрябва и няма право да съди хора които се обичат и искат да споделят живота си. Социални индивиди сме и неможе да живеем сами. Всеки е свободен да избере своя партньор. Бих запитал онези който отхвърлят различните , койса те и тяхната "любов" колко е по-голяма от другата. Тесногръди и останали в средновековието или по точно в пещерското развитие. Нека се замислят тези който псуват и рогаят тези бракове, какъв е техния браг и на каква ценностна система се гради. Бих помолил тези съдници да не се оповават на библията защотот със сигурност са големи безбожници в ежедневието като лъжат, крадът и прелюбодействат а сигурно и по лпши неща.
    Разумните същества небиха съдили и анатемосвали никой който иска да Обича!!! Всички имат еднакво право да живеят в любов и мир.
    Извратено е да убиваш и нараняваш ....