22 Октомври, 2017 17:34 1 277 1

Дърветата ни пазят от стрес и психически заболявания

  • гора-
  • живея-
  • мозък-
  • полезно-
  • природа-
  • стрес-
  • амигдала

Чрез ядрено-магнитен резонанс учени са анализирали области в мозъка, които отговарят за стреса у хората

Дърветата ни пазят от стрес и психически заболявания - 1
Снимка: shutterstock

Искате ли да бъдете по-щастливи и по-способни да се справите със стреса? Ново изследване разкрива, че ако домът ви се намира в близост до гора, дори и да живеете в града, то със сигурност ще се чувствате по-добре, защото дърветата оказват положително въздействие върху нас и ни пазят, пише научното издание Science Daily.

Дългогогдишно проучване, проведено от Института за човешко развитие "Макс Планк" и публикувано в изданието Nature Scientific Reports, открива още една важна връзка във взаимоотношенията между човека и природата. Многократно е потвърдено, че хората са по-способни да се справят с хроничния стрес и са по-щастливи, когато са свързани с природата. Въпреки това, резултатите от последното изследване в тази област установява, че горите осигуряват на човека едно от най-добрите средства за защита.

Хората, живеещи в градовете, са изправени пред много физически и психиатрични предизвикателства, включително болести, тревожност, депресия, шизофрения и хроничен стрес. Броят на хората, които страдат от подобни състояния, е много по-голям в града, отколкото в провинцията. Изследователският екип обаче, е фокусирал работата си върху въпроса: "Дали живеенето в близост до различни природни обекти би помогнало на хората да се справят и да се защитят от тези болести".

Според авторката на изследването д-р Симоне Кун от Университетския медицински център Хамбург-Епендорф, околната среда влияе на структурата и функциите на човешкия мозък.

Екипът е изследвал хора, живеещи в близост до градски зелени площи, гори, поляни, паркове, за да определи влиянието на тези места върху амигдалата, която регулира стреса в мозъка. Екипът е открил значителни доказателства, че броят на онези градски жители, чиито дом е близо до гора имат по-здрава амигала и заради това по-добре могат да управляват стреса, безпокойството и депресията.

Изобилието от дървета в околността оказва благоприятно въздействие върху човешкия мозък, прави хората по-щастливи и намалява стреса.

Нейният екип изследвал 341 пълнолетни граждани на възраст между 61 и 82 години. Те трябвало да извършат тестове, свързани с паметта и с логически задачи. В същото време доброволците били подложени на ЯМР, за да могат учените да открият и проследят процесите на стрес в амигдалата. Получените данни били сравнени с местностите, в които живеят участниците.

Гражданите, които пребивавали за постоянно в непосредствена близост до гори, се оказали с най-добри показатели. Структурата на тяхната амигдала се оказала най-жизнена, което означавало, че те по-добре се справят със стреса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    0 2 Отговор
    И от студ ни пазят.