24 Октомври, 2017 05:45 5 212 1

Пет вкусни идеи за есенни супи

  • супа-
  • есен-
  • рецепти-
  • идеи-
  • зеленчуци-
  • продукти-
  • топла супа

Направете есента вкусна и полезна

Пет вкусни идеи за есенни супи - 1
Снимки: shutterstock

Времето застудя, есента най-сетне се реши да разкрие истинската си същност и да ни подготви за студената зима. Сега е времето, в което свежите летни салати отстъпват място на ароматните и топли супи.

Есента може би е най-богатият на продукти сезон. Ако се разходите из пазара ще се удивите от изобилието и разнообразието от плодове, зеленчуци и ядки, които ви се предлагат. И от всички тях можем да сътворим вкуси ястия. А има ли нещо по-сгряващо и приятно в студеното време от една чудесна супа?

Вижте няколко рецепти за вкусни супи, които ще ви убедят в това:

Крем супа от сладки картофи и моркови

Пет вкусни идеи за есенни супи

Сладките картофи и морковите са класическа комбинация за крем супа. Приготвя се лесно и бързо. Носи на трапезата купа, пълна с невероятни есенни ухания и цветове. Ето как да я приготвите:

Продукти: 1 сладък картоф, 3 моркова, 1 средна глава лук, ½ ч.л. куркума, сол и черен пипер на вкус, 4 ч.ч. вода, 1 зеленчуков бульон, щипка индийско орехче, 2 с.л. зехтин

Как да приготвите:
1. Нарежете зеленчуците на кубчета, добавете зехтина и ги овкусете с подправките. По желание можете да прибавите други подправки
2. Сложете в тава върху хартия за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути
3. След като се запекат зеленчуците, извадете ги от тавата и ги сложете в тенджера, след което ги залейте с горещата вода и добавете кубчето бульон.
4. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри около 15 минути или докато зеленчуците за сварени
5. След като зеленчуците се сварят, пасирайте и опитайте. По желание можете да добавите още подправки. Ако супата ви се вижда твърде гъста, можете да я разредите с прясно мляко или с гореща вода.

Крем супа от круша и тиква цигулка

Пет вкусни идеи за есенни супи

Въпреки че у нас крушата е по-популярна като съставка за десерт, крем супата с този плод е доста вкусен вариант. Ето и рецептата:

Продукти: 500 гр. тиква цигулка, 2 круши, 2 ч.ч. вода, щипка чесън на прах, зехтин, сол и черен пипер на вкус, 1 стрък пресен розмарин (ако нямате пресен, можете да използвате и сушен)

Как да приготвите:
1. Нарежете крушите на тънки резени, след което отделете 4 резена за сервирането
2. В тенджера сложете всички останали продукти — тиквата, крушите, чесъна, солта, розмарина и водата и оставете да заври
3. След като заври, намалете котлона и оставете продуктите да се сварят добре
4. След като съставките са сварени, свалете от котлона и пасирайте, като не забравите да извадите клонката розмарин
5. Преди да сервирате, загрейте тиган с малко зехтин. Когато тиганът е добре нагорещен, сложете резените круша и ги оставете да се запекат. Ще забележите, че почти се карамелизират. След като придобият красив леко карамелен цвят от двете страни, ги извадете и сложете на кухненска хартия.
6. Супата се поднася с резен круша

Супа с печени домати

Пет вкусни идеи за есенни супи

Студената доматена супа е класика през лятото, но през есента е време за нещо по-сгряващо. Перфектен избор е супата с печени домати. Ако желаете супата да е с кадифена текстура ще се получи, ако прецедите супата с гевгир.

Продукти: 400 гр. чери домати, 1 кг. домати за консервиране, 1 глава лук, 4 ск. чесън, 3 моркова, 4 ч.ч. гореща вода + зеленчуков бульон, сол и черен пипер на вкус, зехтин, 2 с.л. балсамов оцет, червен пипер на вкус, 3 с.л. песто с босилек

Как да приготвите:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете тава с хартия за печене, върху която са наредени доматите, разрязани на половинки и поръсени със зехтин и сол
2. Печете доматите около час, след което ги извадете и смелете в блендер. За да се получи гладка и кремообразна супа, може да се наложи да минете сместа през гевгир
3. След това прехвърлете доматеното пюре в тенджера и добавете горещата вода и бульона.
4. След като заври, добавете червен пипер на вкус, балсамовия оцет и опитайте. При нужда добавете още подправки, докато супата е на котлона.
5. По желание можете да сложите няколко с.л. песто с босилек в супата.

Супа от моркови и кориандър

Пет вкусни идеи за есенни супи

Тази крем супа е доста лесна за приготвяне, като включва основно моркови, а кориандърът просто допълва и подчертава вкуса им, носейки усещане за есенна свежест. Ето как да я приготвите:

Продукти: 450 гр. моркови, 1 гл. Лук, 1 ск. чесън, 1 с.л. кориандър, 1 л. гореща вода заедно със зеленчуков бульон, връзка пресен кориандър и зехтин.

Как да приготвите:
1. В тенджера загрейте малко зехтин и запържете леко лука и морковите.
2. Покрийте с капак и оставете за около 5 минути, докато започнат да омекват
3. Добавете кориандъра на прах, заедно със сол, пипер и други подправки по ваш избор
4. Добавете и нарязаната скилидка чесън и залейте с горещата вода. Добавете кубчето бульон.
5. След около 20 минути зеленчуците трябва да са добре уврели, след което е време да ги пасирате
6. Преди сервиране поръсете супата с нарязан пресен кориандър. Ако предпочитате, можете да добавите пресния кориандър, докато супата е още на котлона, за да си пусне аромата.

Крем супа от грах, картофи и мента

Това е още една супа със страхотен вкус, която, освен това, не изисква почти никакви усилия.

Продукти: 300 г. замразен грах или от консерва, 200 г. картофи, 200 мл. сметана за готвене, 40 г. масло, индийско орехче, сол и пипер на вкус, 1 кубче пилешки или зеленчуков бульон, мащерка

Как да приготвите:
1. В тенджера се разтопява маслото, след това се добавят картофите, които предварително са нарязани на кубчета. Запържват се леко.
2. Добавяте около 500 мл. вода към картофите заедно със зеленчуковия/пилешки бульон.
3. След като водата заври и картофите омекнат, добавете една щипка мащерка и грахът. Оставете да се вари още 15-20 минути.
4. Супата се пасира в блендер или с пасатор. Преди това добавяте няколко листа мента и щипка индийско орехче.
5. След като я пасирате, добавяте сметаната за готвене и връщате супата на котлона за 2-3 минути.
6. Прибавяте сол и черен пипер на вкус и сервирате супата със стрък мента

Пет вкусни идеи за есенни супи
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    5 1 Отговор
    Пак некаква веганщина....като застудее - курбан, шкембе чорба, топла пача.