10 Януари, 2012 11:32 2 241 0

Михаил Прохоров иска да купи храма на Зевс в Сицилия

  • сицилия-
  • долината на храмовете-
  • михаил прохоров

Скандалният милиардер Михаил Прохоров, който през последните месеци се пробва без успех в руската политика, обмисля да купи дорийския храм на Зевс в Сицилия. Това  съобщават италиански медии.
Храмът на Зевс е част от религиозен гръцки комплекс в дорийски стил – Долината на храмовете. Смята се, че комплексът е построен около 450 г. пр. н. е.  От 1997 г. той се намира под закрилата на ЮНЕСКО.
„Долината на храмовете не се продава“, заяви пред Евронюз Марко Замбуто, кметът на град Агридженто, където са руините. Той не пропусна да отбележи, че няма да са достатъчни и за 40 милиарда  евро. които според анализаторите са достатъчни, за да изправят на крака италианските финанси.
„Ако Михаил Прохоров иска да даде своя принос за поддържането на обекта, това е друг въпрос“, каза Марко Замбуто. Той посочи, че властите биха приели сума от милиардера, ако тя е предназначена само за реставрацията на обектите или за развитието на региона.
Новината все пак предизвика коментари на Апенините. Мнозина заявиха, че италианците няма да продават културното и археологическото си наследство, защото то е дар от предците за потомците.
Самият Прохоров, чието богатство се оценява на 14 млрд. евро, все още не е потвърдил своя интерес към храма на Зевс в Агридженто.
„Информацията в италианските медии не отговаря на истината“, заяви пред „Комсомолская правда“ съветникът на олигарха Юлиана Слащева. Тя посочи, че Прохорът нито е имал, има и не планира да купува недвижими обекти в чужбина.
Прохоров, който е един от най-желаните ергени в Русия и е известен с разточителния си начин на живот, е собственик на компанията Онексим, инвестиционен фонд в областта на технологиите и минното дело. През последните месеци той активно се занимава със създаването на руски хибриден автомобил.
През април 2008 г. той продаде 25% от най-голямата компания в света за производство на паладий и никел "Норилск Никел" на Дерипаска преди началото на световната криза. Благодарение на успешното си излизане от "Норилск Никел" точно преди икономическия срив, Прохоров си спечели славата на гуру.
Близките месеци ще покажат дали олигархът разполага и с политически нюх, обявявайки че ще се кандидатира за президент на изборите през 2012 г., изправяйки се срещу силния човек в Кремъл – Владимир Путин.
Прохоров претърпя вече един неуспех със опита си да създаде собствена партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА