Last news in Fakti

12 Декември, 2011 15:28 1 747 0

Милиардерът Прохоров играе срещу Путин

  • русия-
  • путин-
  • михаил прохоров
Милиардерът Прохоров играе срещу Путин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Михаил Прохоров стана опонент на Владимир Путин за президентския пост. Бизнесменът ще се изправи срещу фаворита за пореден мандат на ключовите избори през март догодина, предаде Би Би Си. Прохоров определи решението си като „най-важното“ в живота му до момента. На изборите той ще се яви като независим кандидат.

В събота руснаците организираха най-многолюдния митинг срещу властта на Путин от много години насам. 50 000 се събраха в столицата Москва с искане за нови парламентарни избори.

Вотът преди седмица бе критикуван за нарушения и манипулации от много анализатори, опозиционери и западни държави. Управляващата партия на тандема Путин – Медведев „Единна Русия“ спечели вота, но намали представителството си в руската Дума и загуби конституционното си мнозинство.

През май бизнесменът предизвика сензация в родината си, излизайки на политическата сцена с готовност да води малка реформистка партия. Той оглави формацията, поставяйки си за цел да прекрати доминацията на Владимир Путин на следващите парламентарни избори.

Прохоров създаде и партия „Правое дело“, но вътрешен преврат го свали от ръководните постове през септември. Тогава Прохоров нападна остро Кремъл, хвърляйки обвиненията, че се опитва да саботира прохождащата му политическата кариера. 

Михаил Прохоров е третият по богатство в Русия и 39-ти в света.

Печели богатство като търговец на метали и финансист, а в последствие става водеща фигура в производството и търговията със злато. Той е президент на „Онексим груп“. Негова собственост е американският баскетболен тим New Jersey Nets. 

Прохоров става поредният олигарх, дръзнал да се изправи срещу властта в Кремъл. Последният, направил това, е Михаил Ходорковски, който получи многогодишна затворническа присъда под осъдителния поглед на Западните държави.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА