Last news in Fakti

7 Март, 2018 20:34 3 998 2

Най-старото писмо в бутилка, се намери в Австралия (ВИДЕО)

  • писмо в бутилка-
  • австралия-
  • намерено-
  • най-старото-
  • писмо-
  • координати-
  • германски експеримент

Неволното откритие е направено от австралийско семейство в началото на годината

Най-старото писмо в бутилка, се намери в Австралия (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Най-старото писмо в бутилка се появи на плаж в Западна Австралия. На него неволно се натъкнало австралийско семейство през януари, по време на безгрижна разходка сред дюните на остров Уедж, на около 180 километра северно от град Пърт.

Бутилката, изхвърлена от океанските вълни на брега, съдържала 132-годишно послание.

Когато Тоня Илман видяла бутилката да се подава от пясъка, първо си помислила, че би могла да направи от нея красива украса за своята библиотека. Когато я взела в ръце, тя забелязала бележката вътре. Когато я извадила и разгърнала, жената разбрала, че държи писмо на немски език с дата 12 юни 1886 г.

То било част от 69-годишен германски експеримент, включващ хиляди бутилки със съобщения, хвърлени в океаните. Целта на това начинание била да се очертаят течения и да се намерят бързи пътища за доставки.

До сега са открити и върнати 662 съобщения, но посланието появило се в Австралия, е първото намерено от 1934 година насам.

Бутилката била хвърлена в Индийския океан през борда на германския кораб "Паула" през 1886 г., на 950 километра от австралийското крайбрежие, обяснява Рос Андерсън, куратор в областта на морската археология към Западния австралийски музей, който е потвърдил автентичността на находката.

На всяко съобщение са записани координатите, на които се е намирал корабът, неговото име, както и датата, на която е било хвърлено през борда. От другата страна на листа германските мореплаватели поставили инструкции за онези, които се натъкнат на бутилките. Те молели откривателите да запишат координатите и датата на намиране, преди да върнат бутилката и писмото на Федералната морска обсерватория в Хамбург или в най-близкото немско консулство.

Именно тази информация разкрила пред госпожа Илман истинското предназначение на празната бутилка от джин и помогнало на служителите от музея да потвърдят автентичността на предмета.

Изследователите смятат, че бутилката, намерена от Илман, вероятно е била изхвърлена на австралийския бряг около година след като е била пусната в океана. След това, вероятно е била погребана под влажния пясък, докато буря или друго метеорологично събитие не я е извадило на повърхността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо

    6 3 Отговор
    Аз намерих по-старо в яз.Жребчево .Беше от Л.Иванова !

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.