Last news in Fakti

9 Април, 2018 17:43 2 775 4

Наистина ли алкохолът “прочиства“ мозъка?

  • алкохол-
  • прочистване-
  • мозък-
  • полезен-
  • малки количества
Наистина ли алкохолът “прочиства“ мозъка? - 1
Снимка: shutterstock

Алкохолът се е превърнал в неизменна част от нашия живот. Употребяваме го за забавление, за да отпразнуваме приятни поводи, за да удавим мъката, за да забравим нещо, дори, за да утолим жаждата си. Всъщност, в малки количества, той намаля риска от деменция, сочат резултатите от изследване.

Ценителите на спиртните напитки, смятат, че малко количество концентрат е полезно за здравето, най-вече за сърдечно-съдови заболявания и много видове рак.

Иначе казано алкохолът е вреден в големи количества, но потенциално полезен когато се консумива умерено и в малки дози.

Изследователите проследяват CSF (течността в гръбначния мозък). Те установяват, че веднага след еднократна ниска доза алкохол, потокът на CSF се увеличива с 40%. Средните и високите дози алкохол обаче имат обратен ефект - те намаляват потока на CSF с около 30%.

Намаляването може да се появи, защото по-високите нива на алкохол временно понижават количеството кръв, което сърцето изпомпва, а притокът на кръв помага за задвижването на CSF.

Тези мозъчни процеси могат да обяснят защо алкохолът в малки количества, изглежда предпазва от деменция и подобрява самоцелването на мозъка.

Освен всичко казано до тук, малкото количество алкохол, съчетан с вкусна храна, повишават нивата на серотонина, което ни кара да се чувстваме щастливи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минаващ от тук

    15 1 Отговор
    Алкохолиците нямат холестеролни плаки в кръвоносните съдове. Рискът от цироза обаче е в напреднал стадий. На едно помага, на друго пречи.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пиенде

    7 0 Отговор
    Без ракия ...няма прокопсия ! Наздраве !
  • 4 верт

    3 0 Отговор
    Наздраве :)