Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 09:57 3 982 7

МИ5: Истинското име на Чаплин е загадка

  • чарли чаплин-
  • мистерия-
  • загадка

Възможно е великият комик да е роден в цигански катун

Според разсекретен доклад на британските тайни служби, истинското име и мястото на раждане на кинолегендата Чарли Чаплин така и не били установени.

Агенти на МИ5 били натоварени със задачата да разследват актьора през 1952 г. по сигнал на ФБР. Американците смятали, че името Чаплин било псевдоним, той имал леви политически убеждения, а истинското му име било Израел Торнстин, съобщават британските издания.

Според официалните данни един от най-великите световни комици е роден на 16-ти април 1889 г. в южен Лондон. Мащабното разследване на британските тайни служби обаче не намерило никаква информация за раждането му. Не били открити и доказателства, че той представлява заплаха за сигурността. Източник на службите дори посочил, че актьорът може да е роден близо до Париж. Това довело до ангажирането на външното британско разузнаване – МИ6, което обаче не открило подобни доказателства във Франция.

"Необичайно е, особено след разследване на МИ5, датата и месторождението на такава известна личност да остават забулени в тайна", коментира професор Кристофър Андрю – главен историк на британските служби.

Амбицията на тогавашният директор на ФБР Едгар Хувър била да не допусне Чарли Чаплин, който като британски гражданин се е установил в Америка през 1912 г., обратно в САЩ след посещение на актьора в Англия. По това време се вихри прословутия „лов на вещици”, организиран от сенатор МакКарти.

Американските власти били готови да обвинят Чаплин дори в „морална низост”, тъй като участвал в дела за бащинство, само и само да не го допуснат обратно в Щатите.

В интерес на истината британските тайни служби не са особено ентусиазирани от искането на американците. Според МИ5 е възможно Чаплин да симпатизира на комунистите, но определението за него е „прогресивен”.

В крайна сметка тогавашният главен прокурор на САЩ отказва виза на Чаплин. Актьорът се установява в Швейцария. Той няма да се върне в САЩ до 1972 г. и коментира че е жертва на „лъжи и порочна пропаганда.”

Чарли Чаплин умира във Веве, Швейцария през 1977 г. в нощта на Коледа.

Според наскоро открито писмо в семейните архиви на актьора от изследователя Джак Хил, има сведения, че Чаплин е роден в цигански катун край Бирмингам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sqdasda

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета !!!! Тия сме ги чували
  • 2 Jesika

    2 0 Отговор
    Дааа, а Майкъл Джексън (бог да го прости) е македонец, по последна информация (на македонците разбира се)))))))))
  • 3 Илияна Типова

    2 0 Отговор
    Ако това е истина, значи книгата "Моята Автобиография" от Чарлз Чаплин е лъжа... Всичко е възможно, но все пак човекът е Велик актьор и с това ще остане в историята, а не в кой катун или коя болница се родил...
  • 4 хаана

    2 0 Отговор
    Велик актьор, какво значение има какъв е циганин или англичанин или американец_ Пред Бога всички сме равни.Различията се създават от глупави и необразовани хора, които са слепи за ходовете в животът.
  • 5 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    И тук българин направи голяма глупост.Изкапаго от гроба и поиска
    откуп за трупът му от близките.Спомняте ли си!!!
  • 6 Лудия Макс

    1 0 Отговор
    Поклон пред гения!
  • 7 СССР

    1 0 Отговор
    а защо го изгониха американците за благодарност ли това малко човече сближаваше народите по цял свят със своите филми независимо от коя партия или религия са били всички са се смяли и плакали на филмите му изгониха го зареди това че не понасяше и мразеше богатите лицемери тъпчещи и унижаващи бедните което ясно личи във филмите му затова го мислеха за комунист и го изгониха