Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 19:10 794 2

През 2011 г. сме изпили лекарства за 2,3 млрд. лв.

  • лекарства

Над 12% ръст на продажбите на медикаменти бележи българският пазар за миналата година, съобщи БНР.

Това означава, че българите са изпили лекарства за близо 2,3 млрд. лв.

Пациентите са похарчили 1,297 млрд. лв., а държавата е купила медикаменти за 801 млн. лв.

Според статистиката най-голям ръст бележат хапчетата за хиретония, астма, урологични проблеми и за онкологични заболявания.

Специалисти от световната анализаторска компания за фармацевтичния пазар "Ай Ем Ес хелт" прогнозират, че през следващите пет години българите ще плащат още повече за лекарства.

Причината е в неудовлетворените нужди от здравеопазване. Освен това хората плащат все повече за лекарства с рецепта поради навлизането на пазара на по-нови медикаменти.

Специалистите отчитат стабилна финансова и търговска ситуация у нас, защото здравното министерство и здравната каса плащат лекарствата в срок.

В Румъния аптеките получават парите си за лекарства след 16 месеца, а в Гърция на болниците за лекарства не е плащано от 2007 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Е.аси статистиката?!? Вместо да даваме пари за плодове и зеленчуци даваме за лекарства. Само 3% от българите спортуват. ФАКТ! Болнава нация сме...
  • 2 дедо аспиринчо

    0 0 Отговор
    Така е !Нема бира ...и.. сърцето ми направо спира!.не е само до спорта. стигаме до стреса и до храненето.само какви боклуци се продават у нас не е за верване.какъв ли пък е стресът всеки ден.Дори качеството на пивото не е същото както преди-вода с консерванти и вкус на бира това ни се предлага да консумираме