Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 12:36 4 922 0

Д-р Заприн Пепелов: На 1-во място е грижата за онкоболните пациенти

  • централ хоспитал-
  • д-р заприн пепелов

Централ Хоспитал е първата частна онкологична болница, заяви пред Факти.бг управителят на лечебното заведение д-р Заприн Пепелов. Той уточнява, че има и други такива специализирани отделения в страната, но специализирана с насоченост към онкологията друга няма.

Разполага с леглова база от 60 легла, разпределени в луксозни стаи, функционално модерно обзаведени и със самостоятелни санитарни възли.

Централ Хоспитал е първата частна лечебна структура в България в областта на лекарственото лечение на солидните тумори, включващо химиотерапия, таргетна терапия, хормонотерапия, имунотерапия и лечение с бифосфонати на тумори със следните локализации: рак на гърда, бял дроб, дебело и право черво, анус, простата, яйчник, маточна шийка, стомах, хранопровод, бъбрек, пикочен мехур, черен дроб, жлъчни пътища и жлъчен мехур, панкреас, тестис, мозък, фаринкс, ларинкс, сарком и други.

В Централ Хоспитал са разкрити четири отделения.

Водещо е онкологичното, специализирано в лечение на злокачествени туморни заболявания като лечението на здравно осигурените пациенти е напълно безплатно.

За първи път тази година тези лекарства минаха към Здравната каса. Досега бяха по една наредба към Министерството на здравеопазването, уточнява д-р Пепелов. Трябваше да се правят търгове в държавни закостенели структури.

Много често лекарствата липсваха в диспансерите, на пациентите им се налагаше да чакат с месеци докато се проведат търговете и се стабилизират доставките на медикаментите.

Сега вече след договор лекарствата и клиничните пътеки се поемат от НЗОК, разкрива д-р Пепелов.

В отделение по хематология се приемат пациенти за лечение на различни хемотологични заболявания, заболявания на кръвта и кръвотворните органи като анемии, лимфоми, левкемии.

В неврологично отделение се приемат неврологично болни по всички клинични пътеки - диабетна полиневропатия, мозъчни инсулти, световъртежи, дископатии и други.

За първи път болницата предлага и специализирани палиативни грижи на онкоболните. Разкриването на отделението беше продиктувано от недостига на леглова база в Пловдив за лечение на терминално болни и възрастни пациенти, за подобряване качеството им на живот последните дни на жизнения им път.

Имаме много пациенти, които са оперирани в наши близки болници, и след това трябва да се приемат в диспансера за по-нататъшната терапия. Но започва едно отлагане, няма места или няма лекарства... Отделно условията никак не са добри, няма климатици, лятно време пациентите са подложени на високи температури, хигиената не е на ниво, разкрива мотивите, които стоят зад откриването на отделението за палиативни грижи д-р Пепелов.

Сега се надяваме, че всичко ще бъде значително по-добре, убеден е управителят на Централ Хоспитал.

Отделението по палиативни грижи е с широки входове за улеснен достъп на колички, в съответствие с Европейските изисквания.

На разположение на пациентите са 10 стаи с по 3 легла и 2 апартамента. Стаите са светли и просторни с гардероб, телевизор, телефон и санитарен възел. Отделението разполага с функционални легла, кислородни апарати, аспиратор и необходимите консумативи за тежко болни.

Той отбелязва, че болницата е обзаведена и оборудвана с най-съвременната медицинска техника и апаратура.

В болницата имаме всичко ново по световните стандарти. Лекарите са онколози, с дългогодишен стаж – д-р Велко Минчев от Пловдив и д-р Венета Котева от София, уточнява д-р Пепелов. Медицинските сестри са с дългогодишен опит в химиотерапията, което е гаранция за качествени сестрински грижи, съобразени с изискванията на СЗО.

Цялата процедура по обработване, изписване на лекарства и лечение се осъществява на едно място, без хората да бъдат разкарвани.

Централ Хоспитал в Пловдив е водещо лечебно заведение в областта на профилактиката, диагностиката и комплексното лечение на болните със злокачествени новообразувания , научен и научно-приложен център в областта на експерименталната онкология.

Клиничните пътеки се отпускат от Здравната каса и съответно това са медицински стандарти. Централ Хоспитал е на второ ниво на компетентност, но ако бъдат отпуснати допълнителни пътеки, ще направим необходимите постъпления, очертава бъдещите планове д-р Пепелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА