Last news in Fakti

1 Март, 2012 09:19 972 2

Някои лекарства ще бъдат намалени с 50-70%

  • лекарства-
  • ддс-
  • цени-
  • фармацевтичен бранш
Някои лекарства ще бъдат намалени с 50-70% - 1
Снимка: БГНЕС

Нужни са промени в списъка със страните, по които се реферират цените на лекарствата. Това заяви в сутрешният блок на БНТ министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

"На провелите се вчера разговори с представители на фармацевтичния бранш се разбрахме за това. Част от лекарствата ще бъдат намалени с 50 до 75%. Ако хората очакват още след две седмици лекарствата да бъдат намалени с 50%, това няма да се случи. Но има лекарства, които са много скъпи, които касата ги купува, които могат да бъдат намалени. По този начин ще се освободят пари, с които да се купят други медикаменти”, обясни още здравният министър.

Той определи вчерашната среща с фармацевтичните производители, на която присъства и премиерът Бойко Борисов, като конструктивна. Според Константинов, ако не паднат цените на лекарствата, ще последват твърди действия към производителите.

ДДС-то на лекарствата няма да се намали, вариантът е да намалят цените производителите, добави той. Според него, държавата има нужда от средства за здравеопазване, може би затова не може да се намали ДДС. Министърът смята, че трябва да се намалят цените на лекарствата, които се плащат от Здравната каса.

Досега не съм се занимавал активно с лекарствата, защото имаше ресорен заместник-министър, сподели министърът на здравеопазването. Да, Гергана Павлова беше професионалист, но не информираше и не инициира промени в цените на лекарствата, заяви Константинов по повод отстраняването на един от заместниците си.

Лекарствата в крайна сметка са пазар и не ми се ще да се връщаме в годините на социализма, да направим комисия, да казваме колко стотинки ще струва хапчето – този модел се провали преди 20 и повече години. Сегашната ни система не е лоша, има резерви, които трябва да се използват, има и законови подобрения, които също трябва да се направят, за да вървим напред, посочи Константинов.

По повод монопола на фармацевтичните компании у нас министърът заяви, че се открояват двама-трима големи играча на пазара и множество по-малки. Комисията за защита на конкуренцията ще реши дали това е монопол или не, заяви Стефан Константинов.

Аз не съм взел нито един лев бонус, заяви още министърът. Той посочи, че Гергана Павлова е взела 10 000 лева бонуси, Десислава Димитрова – 6000 лева и д-р Добрев също 6000 лева. Той ги е запознал със заповедта на премиера, парите да бъдат дарени, и те ще ги дарят на Фонда за лечение на деца в чужбина.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    0 0 Отговор
    Това какво значи бе!-че досега с толкова
    са ни ги ограбвали ЗАКОННО,защото се е знаело,
    но нищо не се е правило,щото не се е вдигал шум
    и сме си мълчали??!!
    И не е ли редно и законно ония БАНДИТИ сега да
    бъдат ЗАДЪЛЖЕНИ да върнат заграбеното от нас??!!....
    Или,по старото добро правило-КОЙ КАКВОТО ОТНЕСЪЛ?!!!!
    Циркаджий и палячовци жалки.........
  • 2 възмутен

    0 0 Отговор
    п.п.-Единственото,което будите в този изстрадал
    измъчен народ е ОТВРАЩЕНИЕ!