Last news in Fakti

4 Март, 2012 15:53 1 177 0

НЗОК обвини министъра за цените на лекарствата

  • нзок-
  • цени-
  • лекарства-
  • стефан константинов

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) само плаща, без да има влияние върху механизмите за формиране на цените на лекарствените продукти и тяхното ниво на заплащане. Това се казва в становище на НЗОК във връзка с цените на лекарствата.

В позицията се припомня, че Касата е независима финансираща здравеопазването институция, работеща по законите, утвърдени от българския парламент и изпълняваща политиките на Министерство на здравеопазването.

От НЗОК уточняват, че институцията няма законодателна възможност да договаря цените и нивото на заплащане на всички лекарствени продукти, които плаща от вноски на здравноосигурените граждани.

Цените и нивото на заплащане на лекарствата от НЗОК до края на 2011 се определят от две междуведомствени комисии към – Комисия по цени и Комисия по позитивен лекарствен списък (които по-късно се обединяват). В същото време на касата е оставена единствено възможността да заплаща стойностите, определени от двете комисии към Министъра на здравеопазването.

В становището се припомня, че през 2010 г. управителят на Здравната каса (тогава Нели Нешева, която подаде оставка заради скандала с бонусите - б.ред.) е внесъл предложение за промяна в закона, която да даде възможност на НЗОК да договаря по-ниски цени на лекарствата, плащани от Касата. В предложението изрично е посочено необходимостта договарянето да е задължително, но здравният министър не е внесъл това предложение към парламента.

В периода 2009-2010 г. в рамките на 14 месеца постът здравен министър последователно беше заеман от трима министри - първият Божидар Нанев, после Анна-Мария Борисова, която беше наследена от сегашния Стефан Константинов в края на 2010 г.

През месец декември 2010 е променен ЗЗО, но не е спазено предложението на НЗОК - договарянето да е задължително. Законът вменява на Министъра да изработи наредба за договаряне на отстъпки от цената на лекарствата от касата. Тази наредба е изработена от МЗ и публикувана в ДВ едва на 30.08.2011 г., уточняват още от касата.

Това според институцията е доста сериозен проблем и риск за бюджета на касата, тъй като считано от 01.03.2011 г., НЗОК трябва да заплаща медикаменти за онкологично болни, трансплантирани и редки болести прехвърлени от МЗ.

Още на 20.05.2011 г. управителя на НЗОК изпраща писмо до министъра на здравеопазването, съпроводено със сравнителна таблица за по-високите цени, които касата се налага да заплаща към този момент, поради това, че няма законодателна възможност да извърши договаряне.

НЗОК не разработва, а изпълнява политики в рамките на съществуващото законодателство. Съгласно появилата се по-късно наредба – август 2011, НЗОК може да договаря само лекарства, които се заплащат 100% от фонда и са без аналог, а не всичките, както гласи друго предложение на НЗОК от 25.02.2011 г. изпратено от управителя до министъра.

Това е друг голям проблем, който пречи на фонда да договори отстъпки от цените на всички продукти. Наредбата е задължение на МЗ и тя както и законът гласи, че договарянето е с пожелателен, а не със задължителен характер. Наредбата на министъра не предлага механизъм, с който да се задължат фирмите да участват в процеса и да дават отстъпки.

През седмицата представителите на генеричната индустрия в България в отворено писмо до здравния министър Стефан Константинов, финансовия Симеон Дянков и заместничката на Нели Нешева Мариана Василева апелираха Здравната каса да започне периодично да публикува информация за изразходваните публични средства за лекарства.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА