Last news in Fakti

1 Март, 2012 17:40 1 084 0

БЛС оспори прогнозните бюджети на болниците

  • нзок-
  • блс-
  • лекари-
  • болници
БЛС оспори прогнозните бюджети на болниците - 1
Цветан Райчинов. Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз оспори одобрените вчера от НЗОК прогнозни бюджети на болниците за тази година. От организацията се мотивират с „необяснимо значимо увеличаване или намаляване на бюджетите на определени лечебни заведения и РЗОК“ в пратено до медиите съобщение.

Съюзът е на мнение, че за подобни различия трябва да има детайлна обосновка.

Ето защо ръководството на БЛС иска в срок до 5 март да научи защо и на какво основание се предлага промяната в бюджетите на лечебните заведения за болнична помощ в частта за клиничните пътеки, високоспециализираните медицински дейности и медицински изделия с повече от 2 процента спрямо миналата година.

„Освен това се констатират данни за вероятни несъответствия между приетата методика и определените бюджети“, е изтъкнато още в писмото, подписано от председателя на БЛС Цветан Райчинов.

Прогнозните бюджети на НЗОК са базирани на анализ и предположения от районните здравни каси – РЗОК. В тях се предвижда от тази година Здравната каса за заплаща за нови дейности – диализа при терминална бъбречна недостатъчност, диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания и лекарствена терапия за интензивно лечение в областта на онкологията, онкохематологията и неонатологията.

За клинични пътеки, медицински изделия и високо специализирани медицински дейности, както и за три нови процедури в областта на онкологията и неонатологията са разпределени 1 008 308 000 лв. Направеното разпределение обхваща 10 месеца на годината. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА