Last news in Fakti

27 Септември, 2018 15:17 13 104 8

Тази неволна грешка убива метаболизма ви. Коригирайте я!

  • недоспиване-
  • проблеми-
  • метаболизъм-
  • сън-
  • грешка-
  • здраве

Напълняване, проблеми с кожата и депресия са само част от последиците

Тази неволна грешка убива метаболизма ви. Коригирайте я! - 1
Снимка: shutterstock

Понякога здравословното и правилно хранене и дългите часове с упражнения и тренировки не са достатъчни. Често пъти усилията ви да свалите някой и друг килограм се провалят, независимо от това колко упорито и стриктно спазвате режима си. Причината се крие в нещо простичко, което обаче обърква целя ритъм на вашето тяло. Тази дребна грешка, която много хора допускат системно, но несъзнателно, забавя и дори спира вашия метаболизъм, "убивайки" всички други положени от вас усилия.

Тя обърква хормоналната ви система, създава чувство на постоянен глад, наднормено тегло, загуба на енергия и замъглява мисълта ви, разсейва ви и ви кара да се чувствате уморени. И най-лошото — тази грешка може да превърне един напълно здрав човек в диабетик.

Става дума за нездравословния сън.

Защо липсата на сън вреди на здравето?

Тази неволна грешка убива метаболизма ви. Коригирайте я!

Поради липса на сън, нивото на хормона лептин, който играе ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма, намалява, а нивото на хормона на глада се увеличава. В резултат на това ни е трудно да контролираме апетита си.

Когато се събудим, веднага усещаме чувство на глад и ни се ядат само вредните храни. Това е мястото, където се намесват сладкото и брашното, а това по-късно се отразява като нежелани мастни слоеве на различни места по тялото ни.

Много хора не знаят, че процесите на изгаряне на мазнините се осъществяват и по време на сън. Когато спим, се активират мастните клетки с лептин, което помага да се изгарят излишните калории. Ако получаваме малко сън, този процес се забавя, което в последствие се отразява и на фигурата ни.

Хроничното недоспиване е опасно за здравето, ето защо трябва да направите усилие да се справите с него.

Ето някои прости и лесни техники за стимулиране на по-пълноценен сън:

Тази неволна грешка убива метаболизма ви. Коригирайте я!

1. Изяждайте по една лъжица мед преди лягане. Да, точно така. Освен всички други ползотворни ефекти от консумацията на мед, установени през хилядолетията, вълшебния резултат от труда на пчелите помага на мозъка да се почине по-добре през нощта.

2. Дишайте дълбоко преди сън. Дълбокото дишане успокоява нервната система. Колкото повече човек задържа въздуха в дробовете си, толкова повече енергия приема от него. Неслучайно дишането е и основна практика в йогата.

3. Спете на по-ниска стайна температура. Сами сте забелязали, че в жегата не се спи хубаво. За жалост много семейства обичат да надуват температурата вкъщи, дори през зимата. Това нарушава здравия и плътен сън.

4. Медитирайте по 15 минути всеки ден. Не става дума за някакви много сложни духовни практики и супер възвишени неща, които хора правят в Хималаите. Достатъчно е просто да седнете на спокойствие в удобна поза и да дишате дълбоко в опит да не мислите за нищо.

5. Разтягайте се преди сън. Човек се схваща, особено ако цял ден работи на стол пред компютър. Доброто разтягане помага за намаляването на дискомфорта вследствие на обездвижването през деня, а оттам и за по-добър сън,

6. Не преяждайте преди сън. Чували сте, че е добре да се храните не по-скоро от два часа преди да си легнете. Това е важно не само за фигурата, но и за съня. Да, човек като хапне му се доспива, но да спиш на пълен стомах определено не е здравословно за съня и организма изобщо.

7. Научете се да си лягате по едно и също време. Приучете организма си кога е време за сън и той сам ще започне да иска почивка според зададеният му график. Биологичният часовник е нещо фантастично и доказано работи. С негова помощ лесно ще се радвате на по-добър и по-качествен сън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината е една

    37 9 Отговор
    Ако си толстолоб - толстолоб си оставаш!
  • 2 А стига бе

    47 2 Отговор
    Това не е вярно-тъщата хърка по 10-15 часа в денонощието и е станала като валяк----как да ви повярвам?

    Коментиран от #8

  • 3 Туту

    21 2 Отговор
    Аз работя на смени,как да стане това?
  • 4 Крипли

    22 1 Отговор
    Тя колежката отслабна откак й правя редовно к*изма
  • 5 Доктор Йоткер

    21 0 Отговор
    Схемата помага при нормално хранене. Който плюска и е станал като тъщата на номер 2, помага само юркане като в казармата. Номер 2 да шашка тъщата при всеки удобен случай и да я ''действа'' като диверсант.
  • 6 vasik atanasova

    3 14 Отговор
    аз лично не спя от 10 години здравословно
    но с килограмите съм си добре
    имало е и по 5 денонощия да не мигвам и то не веднъж

    Коментиран от #7

  • 7 vasik бе

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "vasik atanasova":

    ама кой ти иска мнението ... да не говорим че си фейк .Истинската vasic е с аватар .....палячо
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.