Last news in Fakti

10 Март, 2012 11:59 1 583 0

Лекарският съюз преизбра Райчинов със скандал (обновена)

  • блс-
  • лекарски съюз-
  • цветан райчинов
Лекарският съюз преизбра Райчинов със скандал (обновена) - 1
Досегашният лидер Цветан Райчинов. Снимка: БГНЕС

Съборът на Българския лекарски съюз избира днес нов Управителен съвет на съсловната организация. Четирима са кандидати за председателския пост. Един от тях е и настоящият председател на съюза Цветан Райчинов. Изборът е мажоритарен и ще се извърши чрез тайно гласуване, предаде БНР.

Представителите на над 300 лекари в Търговище обаче не получиха право на участие в избора на новия Управителен съвет на БЛС. Това потвърди главният секретар на Съюза доктор Димитър Ленков ден след началото на лекарския събор в Плевен, в отговор на протестно писмо, изпратено от името на Сдружение "Български лекар".

Районната лекарска колегия – Търговище се състои от 313 души.

Делегатите, събрали се в Плевен, избират днес и две комисии - Контролна и Професионално-етична.

Преди вота станало ясно, че в Районната лекарска колегия в Търговище не са спазили уставни изисквания на БЛС, т.е. не бяха си превеждали членския внос за повече от 3 месеца. Така те губят правото си на глас, според Устава на организацията, но протестираха.

По-късно досегашният председател на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов беше преизбран на поста по време на събора на организацията в Плевен. Райчинов запази поста си след балотаж с председателя на Лекарската колегия във Велико Търново д-р Мариана Кирилова. За поста имаше още двама претенденти – д-р Гено Киров, който е бивш директор на болницата на МВР, и бившият председател на БЛС д-р Андрей Кехайов, който си направи самоотвод. Пред далегатите на конгреса Кехайов представи вижданията си за бъдещето на съсловната организация, но въпреки това отказа да продължи битката за поста.

"Основният аргумент, заради който изтеглих кандидатурата си след като изложих програмата си, е знак на протест заради това, че БЛС и неговото настоящо ръководство не направлява и управлява Съюза с демократични форми и средства, а само с процедури, не допусна лекарите от няколко региона да гласуват. Днес Лекарският съюз е в много тежка ситуация – това се видя на събота в Плевен", обясни Кехайов.

Голяма част от делегатите определиха постъпката на Кехайов като достойна, предвид изнесените негативни факти за дейността му като председател на Съюза преди три години.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА