Last news in Fakti

17 Март, 2012 13:13 1 247 0

Антибиотиците вече не работят

  • aнтибиотици

Светът е на крачка от криза в здравеопазването, защото антибиотиците вече не работят, което поставя под заплаха и най-обикновените операции.

Това предупреди ръководителката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен, съобщи БГНЕС.

Най-незначителната драскотина може да свърши със смъртоносен изход, смята още шефката на СЗО, цитирана от британския в. "Дейли телеграф".

Всичко това ще доведе до залез на медицината. Впрочем Чен се съмнява в ефективността на неотдавна създадените революционни средства срещу туберкулозата, маларията, бактериалните инфекции и СПИН.

В близко бъдеще светът ще навлезе в "постантибиотичната ера". Това означава поскъпване на препаратите, които ще сменят стандартните антибиотици. Лечението ще се удължи, както и вероятността от странични ефекти, заради високата токсичност на лекарствата. Съгласно статистиката напоследък вероятността от смърт след заразяване с резистентни патогени е нараснала примерно с 50 процента.

В крайна сметка всички бактерии ще станат резистентни. Това е последица от продължителното и неразумно използване на антибиотиците, констатират експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА