Last news in Fakti

25 Ноември, 2018 13:37 8 159 10

Здравословно е да пием по 6 или 7 кафета на ден

  • кафе-
  • здравословно-
  • кофеин-
  • изследване-
  • здраве-
  • преждевременна смърт

Редица рискове за здравето, включително и ранна смърт, намаляват при хората, които консумират ободряващата напитка

Здравословно е да пием по 6 или 7 кафета на ден - 1
Снимки: shutterstock

Кафето е полезно за нашето здраве. Това сочат резултатите от различни проучвания и медицински изследвания, които обаче предупреждават, че ако прекалите с ободрителната напитка ще си навредите. Повечето експерти съветват да не се пият повече от 4 чаши кафе на ден, тъй като това ще доведе до нервно напрежение и проблеми със съня, сърцебиене и повишено кръвно налягана е т.н. и т.н.

Изводите са ясни: кафето е полезно за здравето, но ще ви навреди, ако го пиете прекалено често.

Ново британско проучване обаче, твърди точно обратното.

Според научна статия, поместена в списание JAMA Internal Medicine, хората, които пият повече кафе, са изложени на по-малък риск от преждевременна смърт, дори когато консумират по седем или повече чаши кафе на ден и тялото им разгражда по-бавно кофеина.

Здравословно е да пием по 6 или 7 кафета на ден
Снимки: shutterstock

Изследването обхваща период от 10 години и в него участват 500 000 души от Великобритания, включително 387 494 почитатели на кафето.

Резултатите показват, че хората, които пият до пет чаши кафе на ден, са с 12% по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които не харесват „горчивата напитка“. Според данните рискът намалява с увеличаването на дневната доза кафе. 16% по-малък риск от ранна смърт е отчетен при консуматорите на шест или седем чаши кафе на ден и 14% за онези, които наистина прекаляват, пиейки на ден по над 8 чаши от втората най-консумирана напитка в света, след водата.

Любопитен факт в това изследване е, че няма значение дали става дума за кафе със или без кофеин, смляно или инстантно — всички видове влияят благоприятно на организма.

Здравословно е да пием по 6 или 7 кафета на ден
Снимки: shutterstock

Изследователите са използвали данни от проучване на Biobank Study във Великобритания — изследователска инициатива, която събира данни и проучва 500 000 души за период от 30 години. Изследваната група е формирана от 54% жени на възраст от 57 години. 10 години след старта на проучването са починали 14 225 души. Учените констатират, че консуматорите на кафе получават определени ползи за здравето си за разлика от онези, които не близват „горещата напитка“.

Друго голямо проучване, обхващащо 500 000 души в Европа, показва подобни резултати. Мъжете, които в продължение на 16 години изпиват по три чаши дневно, са с 12% по-малко застрашени от преждевременна смърт в сравнение с тези, които са се въздържали от пиенето на ободряващата напитка. При жените вероятността е била 7% по-ниска.

Паралелно проучване, проведено сред 185 855 мултиетнически американци потвърждава резултатите. Хората, които са изпивали по чаша кафе на ден, били намалили риска от преждевременна смърт с 12% в сравнение с непиещите. А консумиращите по две-три чаши дневно повишавали тези проценти на 18%.

Това проучване е изключително важно, тъй като показва ползите от кафето за афроамериканците, местните хавайци, японските американци, латиноамериканците и белите.

Здравословно е да пием по 6 или 7 кафета на ден
Снимки: shutterstock



Кафето може да намали риска от редица здравословни проблеми

Допълнителни проучвания сочат, че пиещите кафе са по-неподатливи към различни заболявания, сред които различни форми на рак, диабет тип 2, депресия, Алцхаймер, деменция, цироза и сърдечносъдови заболявания.

В голяма част от изследванията се посочва, че е без значение дали кафето съдържа кофеин или не. Това е накарало изследователите да се замислят, че може би не кофеинът, а някои от другите съставки на кафето, играят роля за неговия положителн ефект върху здравето. Зърната на кафето имат високо съдържание на антиоксиданти, както и на Калций, Магнезий, Натрий, Калий, Желязо и Фосфор и витамини от група B - B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), В1 (тиамин).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асенчо таксито

    24 5 Отговор
    Тея май си търсят пациенти за кардиологията с тази статия
  • 2 Как 6 или7

    27 2 Отговор
    По 10 кафета 3 литра кока кола и 2 шоколада линд и сте на хиликоптери !!!
  • 3 Брат ми

    18 5 Отговор
    Пълни глупости.
  • 4 Радо

    5 0 Отговор
    Пия само едно кайве сутрин, по средата или към края му одрусвам крушата и край с безалкохолните напитки за деня.
  • 5 хаха

    10 1 Отговор
    Марихуаната също допринася човек да си иде красив а не като набръчкан старчок.
  • 6 хаха

    6 5 Отговор
    МОЖЕ НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ЦИГАРКА.
  • 7 hold up

    5 1 Отговор
    Естествено ,че не са полезни много кафета!И без това хората са достатъчно изнервени и на сърдечната дейност пречи и оттам на съня!Но всеки си преценя сам за себе си!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АЙДЕ ЛУДИ

    2 0 Отговор
    То така и така ще се мре , така че напарвайте смело да видим кой пръв ще иде при Св. Петър !
  • 10 боцмана

    2 0 Отговор
    Ако ще мре коня , назобен да е.