Last news in Fakti

27 Март, 2012 13:04 846 0

Мутирал протеин прави грипа смъртоносен

  • птичи грип-
  • сзо

Загадката защо при едни хора грипът е смъртоносен, а при други не – намери своето разрешение, съобщават специализираните издания.

Виновник за това е мутация в протеина IFITM3, правейки го неспособен да се справя с проникването на грипния вирус.

Пол Келам от Кеймбридж и неговите колеги са стигнали до този извод след като са отгледали в лабораторни условия мишки без този протеин. След това нещастните животни са били заразени с грипен вирус, който се оказал смъртоносен за тях.

Една от най-засегнатите страни от птичия грип H5N1 е Индонезия. Откритието дава надежди на учените да намерят ефективно лекарство срещу болестта.

Според последните данни на Световната здравна организация птичият е взела поне 151 жертви в Индонезия от 2003 г. насам от 339 починали в света.

Втората най-засегната страна е Виетнам с 59 смъртни случая.

Броят на заболелите значително намаля след достигнат пик през 2006-2007 г., но се породиха опасения от ново избухване на епидемия, след като на 31 декември 2011 г. бе съобщено за смъртен случай от птичи грип в Китай, първият в Поднебесната империя за последната година и половина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА