29 Декември, 2018 10:59 30 039 10

Ще познаете, че тялото ви се нуждае от магнезий по тези 9 признака

  • магнезий-
  • признаци-
  • здраве-
  • липса-
  • минерали-
  • организъм-
  • недостиг

Магнезият е бил използван през Ренесанса като лекарство против запек, но по-късно са открити и други негови свойства с основно значение за организма.

Ще познаете, че тялото ви се нуждае от магнезий по тези 9 признака - 1
Снимки: shutterstock

Ако умората е ваш постоянен спътник, ако клепачите на очите ви потреперват и имате мускулни спазми, то най-вероятно тялото ви страда от липса на магнезий.

Недостигът на този минерал може да доведе до сериозни проблеми със здравето, тъй като твърде много процеси в организма са пряко свързани и зависят от него.

Ето защо трябва да следите общото състояние на тялото си и да бъдете бдителни за симптомите, които алармират, че организмът ви се нуждае от магнезий, пише сайтът BrightSide.

Вижте кои са 9-те най-забележими признака, по които можете да познаете, че страдате от недостиг на магнезий:

1. Неутолимо желание за нещо сладко

Това е един сравнително очевиден индикатор, че тялото ви се нуждае от определени минерали (в частност — от магнезий). Загубата на магнезий при жените често е свързана с менструация, а при спортистите с интензивни тренировки, когато тялото използва магнезий за мускулната работа.

2. Болки в мускулите и спазми

Ако редовно си патите от крампи и болки в мускулите, най-вероятно нивата на магнезий в тялото ви са ниски. Магнезият и витамините D, E и B могат да предотвратят мускулните крампи. Преди да прибегнете до тяхната консумация обаче, се консултирайте с личния си лекар, за да проверите нивата на тези витамини и да се уверите, че получавате препоръчваната дневна доза от тях.

3. Безсъние

Магнезият е ключов за т.нар. "релаксация на мозъка" — именно тази способност на сивото ни вещество ни помага да се отпуснем и да заспим спокойно. Както вече стана ясно, липсата на магнезий може да доведе до мускулни крампи. Това от своя страна предизвиква синдрома на неспокойните крака — състояние, което причинява потрепване на краката през нощта. В резултат качеството на съня ви намалява.

4. Болести на костите

Липсата на магнезий може да доведе и до различни проблеми с костите. Рисковете от фрактура се увеличават, тъй като недостигът на този минерал намалява нивата на калция в кръвта.

5. Киселинен рефлукс

Ако имате магнезиев дефицит, храната и стомашната киселина се връщат нагоре по хранопровода. Това води до усещане за парене, което се нарича киселинен рефлукс или киселини.

6. Стрес и апатия

Магнезият изпълнява ключова роля при оформянето на една силна нервна система. Именно той е отговорен и за релаксацията. Когато отсъства в организма, човек изпитва безпокойство и стрес. Така че рискът от депресия нараства драматично.

7. Запек

Запекът може да е вследствие от най-различни причини — от стрес до недостатъчна консумация на фибри. Магнезият има релаксиращ ефект върху много части на тялото, включително храносмилателния тракт. Липсата на този минерал кара чревните функции да не работят правилно, което води до запек.

8. Умора

Без магнезий няма да имате достатъчно енергия на клетъчно ниво (той е нужен за реакциите, които създават енергия в клетките). Ефектите от това са: умора, липса на подвижност, ниска енергия.

9. Силно главоболие

Недостигът на витамини А, В, С и D често води до особено силно главоболие. Същото важи и за дефицита на магнезий. Недостигът на този минерал кара кръвоносните съдове в мозъка бързо да се стесняват и разширяват, което води до мигрена. Достатъчно количество магнезий в тялото намалява риска от промени в кръвоносните съдове и елиминира главоболието.

Ще познаете, че тялото ви се нуждае от магнезий по тези 9 признака
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 пурко

    29 5 Отговор
    То и на махмурлука симптомите същите бе
  • 3 memento

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    защо си решил, че магнезий идва само под формата на таблетки/лекарства? Има много храни, които са богати на магнезии... Дали ще си купиш от аптеката, или от пазара --- зависи само от теб.
  • 4 122

    21 11 Отговор
    Дааа едно време баба ми само магнезий пиеше. Направо напишете коя марка да купуваме и от коя аптека.
  • 5 Цвъки

    1 0 Отговор
    Дрън, дрън.
  • 6 Vanq

    2 1 Отговор
    Имам всички симптоми освен запек и пия редовно магнезии
    Така трябва.!
  • 7 Жоро Джизъса

    4 3 Отговор
    Кви са тия глупости бе!Ти ли продаваш магнезий та го рекламираш.Вярно важен е за организма,ама пиши какво да консумираме,а не да пием хапчета!
  • 8 Магнезиев

    7 6 Отговор
    Много искам да си купя, но не сте споменали коя марка и в коя аптека да си купя.
  • 9 hmhmhm

    0 0 Отговор
    достатъчно е да видите какво има в чинийката и да си го набавите. Наистина е хубаво да го има чрез магнезиеви йони се свързват голямата и малка частичка на рибозомите а от там синтез на белтъци. Но не се увличайте прекалено. Яжте от всичко но умерено!
  • 10 Ooo

    0 0 Отговор
    Предозирането с магнезий е много опасно