Last news in Fakti

4 Април, 2012 22:04 3 131 3

Аматьорският бокс уврежда мозъка

  • аматьорски бокс-
  • бокс-
  • уврежда мозъка

Аматьорският бокс може да увреди мозъка на спортистите, които го практикуват, сочи изследване на Гьотеборгския университет, цитирано от БГНЕС.

При аматьорския бокс, за разлика от професионалния, главата на спортиста е защитена от специална каска.

"Нашето изследване показа, че след мач в мозъчната течност има повишена концентрация на четири различни типа протеина. Това е свидетелство за увреждането на нервните мозъчни клетки. Съдържанието на два типа протеина остава повишено даже и след направената почивка", заяви ръководителят на изследването Сана Неселиус, която по-рано също е тренирала бокс.

Учените са направили изводите си след наблюдението на 30 шведски боксьори. Всички те са участвали в най-малко 47 мача. Медиците са анализирали тяхното здравословно състояние седмица след неговото провеждане и още веднъж след две седмици. Нито един от тях не е бил в нокаут.

При прегледа след седмица лекарите са констатирали, че мозъчни увреждания са се наблюдавали при 80% от боксьорите. "Бях много учудена, защото никой от тях не беше нокаутиран", каза Неселиус. Тя се надява, че резултатите от изследването ще бъдат възприети сериозно и ще доведат до подобряването на сигурността при боксьорите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майор Милев

    3 1 Отговор
    Що за спорт е да ти блъскат главата по цял ден за удоволствие на публиката? Урудлив отстатък от гладиаторските забавления, на който му е време а отива в историята.
  • 2 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Да майор МИЛЕВ,не е хубаво да те бият в главата!ЗАЩО ТОГАВА Е
    ОЛИМПИЙСКИ И СВЕТОВЕН СПОРТ!Атлетите късат мускули,футболистите отлепват минискуси,колоездачите имат проблеми със сърцето,на плувците дробовете трябва да се лекуват, за всеки спорт може да се напише проблем!....................
    искахме да напишем нещо по оптимистично за това,че трябва да се спортува,но наближава един футболен мач на който трябва да обърнем повече внимание отколкото коментарите в САЙТА!
  • 3 lina_Blago

    0 1 Отговор
    Защо се допуска този спорт - трябва да се забрани