19 Април, 2012 13:16 17 770 3

Оперират бебето с 6 крака в Пакистан (Обновена)

  • пакистан-
  • бебе-
  • 6 крака

Бургаска болница готова да пребори рядката малоформация

Медици и учени в Пакистан се подготвят за безпрецедентни процедури по отстраняването на крайници на новородено, съобщава АП.

Става дума за бебе на няколко дни, което се появи на бял свят с шест крака. Педиатри отбелязват, че това се дължи на генетична малформация, предизвикана от кръвосмесителен брак между първи братовчеди.

Детето се е родило в провинция Синд, където подобни традиции не са рядкост, защото се дължат на местни племенни традиции.

В момента лекари се подготвят за серия от изследвания, които да покажат кои от краката не са свързани и могат да се отстранят оперативно и дали детския организъм ще може да понесе сложната хирургическа намеса.

Тя ще се извърши в Карачи, където са осигурени всички условия за нейното извършване. 

Днес станя ясно, че бургаска болница е готова да пребори тази рядка малоформация, съобщи Gramofona.com.

Ръководството на МБАЛ „Дева Мария”- Бургас изпрати писмо до Пакистанското посолство в София с предложение да поеме  лечението на детето и с молба за съдействие от тяхна страна за връзка с родителите и с лекуващия лекар .

„Разполагаме с висококвалифицирани специалисти и модерна апаратура и сме готови безвъзмездно да поемем  лечението на това дете. Изискала съм цялата налична документация, за да се запознаем в подробности със случая, като очаквам пълно съдействие от Пакистанското посолство” – заяви главният лекар на МБАЛ „Дева Мария”
  д-р Снежа Згурова.

По конкретния случай  се ангажира цял екип от специалисти в областта на детската хирургия, детска кардиология, урология, съдова хирургия и неонатология, под ръководството на проф. д-р Борислав Владимиров, който е специалист по детска ортопедия и методичен ръководител на Отделението по ортопедия и травматология.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матеева

    2 0 Отговор
    Бургаската болница защо не вземе първо да помогне на поне едно българче от стотиците тежко болни и изоставени деца....може и да са много повече, не претендирам да съм наясно с точната им цифра. Срамувам се като чета подобно инфо, истински се срамувам!!! Каква готовност и желание да помогнете бе драги медици, когато толкова българчета се нуждаят от пари за лечение, от пари за да живеят!!!! Не съм против това пакистанско дете, нито против това да му се помогне, но мисля, че бих се зарадвала и би ми сгряла много повече сърцето една новина като например " Бургаски медици предложиха безвъзмездна помощ на дете с тежко заболяване от дом за сираци..." или на такова, чиито родители не могат да си позволят скъпото лечение....Повдига ми се вече от хуманността на подобни "величия"....
  • 2 Ония

    0 1 Отговор
    Ами ще ти кажа защо не помагат на българчета така безвъзмездно - защото нищо няма да спечелят, докато от тази операция могат най-малкото, да си направят безплатна реклама пред цял свят. Иначе, като си толкова загрижена, защо не вземеш да дадеш пари за лечението на някое от тези толкова много болни българчета, а караш лекарите да дават пари / труд (двете са еквивалентни). Щом си толкова загрижена (което се съмнявам, че е така), отиди в някоя болница и кажи - "искам да поема разходите по лечението на някое дете" - никой няма да ти откаже. Но нямаш право да караш други да го правят - това е въпрос на личен избор.
  • 3 Надежда

    1 0 Отговор
    Към Ония: никой не кара лекарите да дават пари или да вадят ит джоба си, а да помогнат БЕЗ ПАРИ на българчета. Това не са идентични неща. Защото ако можеш да помогнеш, а не помогнеш - значи ги убиваш. Например онези болници дето цитират големи суми като 300 000 евро и т.н. Ами ако нямат хората - да ги оставим да умрат ли. Никой не ги кара да вадят пари от джоба си, а да са с адекватни изисквания на заплатите на хората. Дори и за европейските заплати - сумите, които искат за операции са огромни. Нямат никаква хуманност.
    Да вземат пари, ама нормални, дето можем да плащаме. Ние сме хора и по конституция имаме човешки права и право на медицинска помощ. Щом не ни се оказва - значи лекарите си газят конституцията и потъпкват правата на хората!