Last news in Fakti

28 Май, 2012 17:43 1 840 0

Нанев е сключил икономически оправдана сделка за "Тамифлу"

  • божидар нанев-
  • икономически-
  • оправдана сделка-
  • тамифлу
Нанев е сключил икономически оправдана сделка за "Тамифлу" - 1
Снимка БГНЕС

Решението на бившия здравен министър Божидар Нанев да не сключва договор за доставка на лекарство против свински грип със здравната служба на Великобритания е било икономически оправдано. "То не само не доказва, но дори и опровергава тезата на прокуратурата, че като е сключил договор с фирма "Рош България" за доставка на "Тамифлу" е реализирал състава на престъплението по чл. 220, ал.2 от НК – за неизгодна сделка." Това се казва в мотивите на Софийския градски съд към оправдателната присъда на Божидар Нанев и бившата главна счетоводителка в здравното ведомство Димитринка Николова, коментира "Правен свят". Според СГС обвиненията срещу двамата "са лишени от фактическа подкрепа, надлежно обективирана в доказателствата по делото".

Прокуратурата обвини Нанев в сключването на неизгодни сделки – вместо да сключи договор за покупка на лекарство срещу свинки грип със здравната служба на Великобритания, която го предлага по-изгодно, той предпочел договор с фирма "Рош България", която продавала "Тамифлу" по-скъпо. Така Нанев ощетил бюджета с около 2.4 млн. лева.

В 29 страници съдът излага мотивите защо не е съгласен с тезата на прокуратурата. След избухването на епидемия на свински грип в Европа българските власти са предприели действия за закупуването на лекарства, които не само ще помогнат на заболелите, но и ще послужат за превенция. Тъй като били необходими спешни мерки министерството на здравеопазването възложило обществена поръчка чрез процедура по договаряне с фирма "Рош България". Агенцията за обществени поръчки проверила процедурата и обявила, че тя е законосъобразна. Фирмата трябвало да достави 200 000 разфасовки.
Министерството на здравеопазването обаче се притеснявало, че бройката няма да стигне. Затова Нанев разпратил писма до посланици на страни-членки на Европейския съюз и до еврокомисаря по здравеопазването. Откликнал човек от английското посолство, започнали преговори с тамошната здравна служба, която предложила също да достави лекарство срещу свинския грип.

Офертата била обсъдена в министерството. Всеобщото становище на различни отдели и дирекции било, че тя е неизгодна, в цената не били включени транспортните разходи, за опаковането на стоката, по-високото ДДС от януари 2010 г., имало и неясноти в договора, неизгодни клаузи за българската държава, опасност, че лекарството ще пристигне с кратък срок на годност, както и необходимост от ратификация на договора. Освен това Великобритания настоявала да получи предварително парите, а в бюджета на министерството нямало достастъчно средства. На запитване на здравното ведомство, от финансовото им отговорили, че няма средства в бюджета, парите трябвало да бъдат осигурени чрез вътрешно преструктуриране.

Основният мотив на Нанев да се откаже от тази сделка е, че нямало време договорът да мине за ратификация, липсата на средства в бюджета, а страната ни имала спешна нужда от лекарството.
Същевременно фирма "Рош България" предлагала отложено плащане и така министерството е можело да преведе парите през 2010 г., когато вече в бюджета ще бъдат предвидени средства за лекарството.
"Несъмнено отложеното плащане е по-изгодно от предварителното и е от особено значение при спешна нужда от закупуваната стока и липсата на средства за заплащане на цената й, като в тази хипотеза дори приемането на по-висока цена би било оправдано. В процесния случай не може да се твърди, и че предложената от английска страна оферта е с по-изгодни цени, тъй като същите не са били окончателни", мотивира се СГС.
Не само това, но и здравната служба във Великобритания не е притежавала разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти. Такова разрешение е имал министърът на здравеопазването на Острова. За да се осъществи внос е било необходимо неговото съгласие, както и специално удостоверение, издадено от Изпълнителната агенция по лекарствата у нас. Тези процедури допълнително са щели да забавят доставката на "Тамифлу".

Що се отнася до Димитринка Николова, то съдът изтъква, че тя не е участвала в договарянето на покупката на "Тамифлу", нито пък е вземала някакви решения във връзка със сделките. Факт е, че и нейният подпис стои под договорите. "И без нейния подпис договорите биха породили правни последици, но не биха отговаряли на правилото по чл.13, ал.3, т.3 от Закон за финансово управление и контрол в публичния сектор, изискващо въвеждането на система за двоен подпис, която не разрешава поемането на финансово задължение или извършване на плащане без подписите на ръководителя на организацията, разпореждаща се със средства от държавния бюджет, и лицето, отговорно за счетоводните записвания", пише в мотивите си СГС. И завършва, че фактите се доказвали от писмените доказателства, свидетелските показания на служителите от здравното министерство и от експертизите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА