Last news in Fakti

4 Септември, 2019 15:11 16 727 19

Страховита прогноза за Земята и България

  • суша-
  • оон-
  • антоанета йотова-
  • климатолог-
  • наводнения-
  • климатични промени-
  • глобално затопляне-
  • българия

Според последния доклад на ООН за климатичните промени до 2100 щетите от наводнения ще се увеличат два или три пъти годишно

Страховита прогноза за Земята и България - 1
Снимки: shutterstock

„Определено трябва да сме подготвени за повече и по-неблагоприятни за човечеството явления, процеси, които ще ни пречат и ще ни даже възпрепятстват изобщо да извършваме своите дейности“, каза пред БНР климатологът Антоанета Йотова.

Научният комитет на ООН за климата представи миналата седмица свой доклад, според който до 2100 щетите от наводнения годишно ще се увеличат два или три пъти. В него се посочва, че най-малко 30% от ледниците в Северното полукълбо може да се стопят до края на века.

„Тук говорим не за прогнози, а за моделни резултати, които дават възможност по определени сценарии да видим как в бъдеще това ще се случва. Колкото по-далечно бъдеще имаме предвид, толкова по-несигурно е, че точно това ще се случи. Имаме такава тенденция“, обясни Антоанета Йотова.

Не случайно се обръща внимание на повишаване на средната температура с 2 градуса.

„Парижкото споразумение за климата, което бе прието от всички страни-членки на ООН през 2015 година и което ще влезе в сила от догодина, то работи, създава всички необходими условия във всяка държава да се работи така, че глобалната температура до края на века да не се повиши с 2 градуса. Това е тази глобална температура, която е усреднена, която не се интерпретира като че навсякъде ще става все по-топло. На някои места ще става още по-топло, на други места ще има застудяване. Така, че усреднено да получим тази глобална температура“, допълни климатологът.

Ще има по-дълги и по-интензивни засушавания и то на все по-големи части от страната.

„Това е свързано от една страна с процесите в глобални мащаби, които текат независимо от нас, включително и от природните фактори, но и ние хората включително в България, случва се така, че работим в неблагоприятната за нас посока“, каза Антоанета Йотова.

С неправилно изсичане на гори се намаляват условията за благоприятен воден режим. През 2014 година е направено сериозно изследване за рисковете за сферите в икономиката от климатичните промени.

Антоанета Йотова призова депутатите да приемат Националната стратегия за адаптиране към климатичните промени. Необходимо е тя да бъде обезпечена финансово.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    68 18 Отговор
    2100г.България БОКО И ГЕРБАРАСКЯТА МАФИЯ ЗА 15г.Са я Опоскали вие за 2100г.

    Коментиран от #5, #18

  • 2 Хайде , стига!

    45 13 Отговор
    Аман от МАНИПУЛАТОРИ, всеки ден с нещо трябва да се стресират и заблуждават хората, за да се управляват по- лесно ! Тя ПРИРОДАТА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА , не я предизвиквайте!
  • 3 HUAWEI

    22 15 Отговор
    Все едни и същи глупости. На кой ли му дреме за 2100г.
  • 4 Ако не е Събина,Милена ще е

    12 8 Отговор
    ''Краят на света идва на 30 август според страшно пророчество на Нострадамус''.
    https://fakti.bg/life/404422-kraat-na-sveta-idva-na-30-avgust-spored-strashno-prorochestvo-na-nostradamus
  • 5 гост

    21 23 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    В сравнение с Комунистическата Мафия, Бойко е пионерче!От 1944г комунистите разграбват България !

    Коментиран от #10, #11

  • 6 ашф

    18 2 Отговор
    Кой неграмотен индивид я написа тази статия?
  • 7 Алфа Ромео

    33 1 Отговор
    Две планети се срещнали и едната питала другата:-Как си как я караш? -Не съм много добре хванах човечество. -Не се притеснявай ще ти мине от самосебе си.
  • 8 През

    5 5 Отговор
    дедовия ми е.
  • 9 Гарантирано от ГЕРБ

    15 8 Отговор
    2100 г. Боко Борисоф е премиер и президент на банкенската република, а българите са малцинство в територията наречена България.
  • 10 Доко

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Как е грабят като от войната сме опустошени тотално бре пипон
  • 11 Коментар📝

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Бойко Съм го ВИЖДАЛ ЛИЧНО КАК ПАЗИ ТОДОР ЖИВКОВ. КОЙ Е БАЦЕ ЗНАЕШ ЛИ ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ КОМУНИСТИ МАФИОТИ.
  • 12 Иван

    8 1 Отговор
    Трябва скоро да закрием мариците и НЕК да строи евтини слънчеви централи и други зелени централи. Ако наричаме въглищните централи кафява енергия, Аз наричам ядрената - червена. Скоро излезе статия за нов тип ядрени мини реактори супер безопасни. Необходимо е да се мисли и плаанира
  • 13 Julio

    3 1 Отговор
    "Aнтoaнeтa Йoтoвa призoвa дeпутaтитe дa приeмaт Нaциoнaлнaтa cтрaтeгия зa aдaптирaнe към климaтичнитe прoмeни. Нeoбхoдимo e тя дa бъдe oбeзпeчeнa финaнcoвo."

    Толкоз много празни прикзки за да си дойдем накрая на думата. Дайте на зеленият клошар пари и той ще смъкне глобалната температура с колкото му кажете...
  • 14 Диков

    3 1 Отговор
    Който доживее да каже,е ли е така или 'кво....
  • 15 Паднала паламарка

    2 4 Отговор
    Дреме ми к.ро
  • 16 Спокойно

    4 1 Отговор
    Лили иванова ще каже как е било 2100 година
  • 17 Пенсионер 200

    4 4 Отговор
    Важното е да има коприва и лобода на пролет че кратуната и финансовия цървул ще ни оставят съвсем без храна. На всичкото отгоре, дебелия Пърсел иска да купува самолетоносач

    Коментиран от #19

  • 18 Човек

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Палячо, преди 20 години БСП фалира и разграби държавата до степен да няма от къде да си купим хляб.На практика заплати и пенсии нямаше.Работиш цял месец за $5.Това заплата ли е?Какво да си купиш с $5?Какво да си купят пенсионерите с $3 ?До преди 12-15 години считахме за заможен човек, който можеше да си купи нови гуми за колата.Който имаше маркови маратонки беше голям гъзар.За какво опоскване ми пишеш ти бе комуняго?Ако има как да те върна в миналото веднага те пращам на опашка за карантия!
  • 19 Човек

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Пенсионер 200":

    Цал живот си си клатил краката, ня си внасял осигуровки, защото си чакал Тошо да ти даде това и онова безплатно, а сега ревеш за пенсия.Не ти ли е неудобно?Ти и за 200лв не си изкарал бе, от къде тези претенции?Нагъл дърт комуняга!