Last news in Fakti

29 Юни, 2012 11:37 1 583 0

Откриха огромен подземен океан на Титан

  • титан-
  • сатурн

Учени откриха доказателства за съществуването на подземен океан на Титан, който е най-големият спътник на Сатурн, предаде АП.

Данните са получени с помощта на автоматичната междупланетна станция на НАСА "Касини".

"Океанът, намиращ се под повърхността на Титан, най-вероятно напълно се състои от вода или от вода, смесена с малки количества сол", отбеляза водещият автор на изследването, ученият от италианския университет "Ла Спиенца" Лучано Еса. Едновременно с това той направи уговорката, че наличието на вода не е свидетелство за живот на Титан.

Изучавайки данните, събрани от "Касини" в периода от 2004 до 2011, изследователите са стигнали до извода, че океанът се намира под ледената покривка на планетата. Изследователите са наблюдавали Титан в различните фази около Сатурн. Те изследвали влиянието на гравитацията, което им подсказало, че на тази луна на Сатурн има вода.

Освен на Титан подземни океани може би има и на спътника на Юпитер Европа и на по-малкия спътник на Сатурн Енцелад.

Титан е един от малкото в Слънчевата система, които притежават плътна атмосфера. Но разлика от Земята, тя се състои предимно от метан и азот. Учените отделят голямо внимание на изследването на този спътник, смятайки, че наличието на метан може да свидетелства за съществуването на живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА