Last news in Fakti

5 Юли, 2012 08:27 9 127 14

Моторист с прерязана напълно трахея спасиха лекарите в Токуда

  • токуда-
  • моторист-
  • трахея

Моторист с прерязана напълно трахея спасиха лекарите от отделението по Гръдна хирургия в Токуда. Лекарите са извикани през нощта на 3 юли по спешност, за да оперират пострадалия при катастрофа в Гоце Делчев младеж, съобщиха от пресслужбата на болничното заведение.

Повече от 4 часа те се борят за живота му, като успяват да реконструират цялостно премазаните при инцидента дихателни органи.

Малко след 21 часа на 3 юли 2012 година 21-годишният М.И. от Гоце Делчев става жертва на нелепа катастрофа. Докато управлява мотора си, той е повален от опъната верига на улицата, която прекъсва трахеята му. МБАЛ "Ив. Скендеров" изключително бързо и успешно е овладян най-критичният момент на тежката дихателна недостатъчност. Лекарите от болницата на Гоце Делчев моментално го изпращат с реанимобил към Токуда, където екипът се подготвя да поеме спешния пациент.

Над 4 часа и половина /между 1 и 5 часа през нощта на 4 юли 2012/ продължава операцията по реконструкция на разкъсаните трахея и ларинкс. "Разстоянието между двете откъснати една от друга части на трахеята бе 5 сантиметра", съобщава д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия и ръководител на екипа, извършил животоспасяващата операция. Хирурзите са успели да възстановят в цялост увредената дихателна система. Само 6 часа след операцията апаратът за командно дишане на момчето е свален, той диша самостоятелно и е изведен от реанимация.

"Този вид травми са изключително редки, а още по-рядко пострадалите оцеляват", обобщава д-р Минчев. Той е доволен, че щателната диагностика е отхвърлила нарушения на нервната и съответно двигателната система на пострадалия.

Младежът ще остане още една седмица под интензивно наблюдение в отделението по Гръдна хирургия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готраг

    5 0 Отговор
    Браво на хората, такива добри лекари трябва да бъдат уважавани и почитани - момчето втори живот живее. А за този, дето е опънал веригата - трябва да го намерят и съдят за опит за умишлено убийство!
  • 2 vikik

    5 0 Отговор
    Е какво е правила опънатата верига през улицата?
    Да е живо и здраво момчето а отговорните за опънатата верига......... в затвора няколко години.
  • 3 гост

    3 0 Отговор
    това и преди са го правили някои изроди.опъват тел,което би било още по-смъртоностно . при мен лично само нарязана тел по пътя са залагали и само гума съм пукал.но това е много брутално.виновниците да се търсят на мястото,я някой,който постоянно се оплаква от шума на моторите,я нещо друго.дано се оправи момчето.
  • 4 Време е да свикнете с мотоциклетистите !

    3 0 Отговор
    Тия с веригата заслужават или да ги обесят с нея или да ги изправят до стената !!!
  • 5 Bobi

    4 0 Отговор
    За пояснение към предходните коментиращи: вчера в първоначалната информация по тази статия се каза, че инцидента е станал между две села, като в близост до шосето е пасяло завързано за дърво магаре, което в последствие преминава от единия край на асфалтовия път до другия. Преминавайки, моториста не забелязва оптегнатото въже (или метален синджир), неуспява да избегне удара и пада, заедно със 17 годишния си спътник.

    За това не трябва да има каквито и да било животни в близост до пътища, защото инцидентите могат да бъдат много, много неприятни и със сериозно последствия. Аз лично съм имал премеждение с магаре, но бяхме с кола и имаше време да спрем. Друг е въпроса, че на онава му бибиткаш, а то не помръдва въобще.

    Поздравления за навременната намеса, за професионалната работа на екипа от лекари и за спасения млад човешки живот!
  • 6 Ники Николов

    1 0 Отговор
    между две села добре ,ама зимата на леда като ти изскочи кон на президент линкълн в овча купел
  • 7 стефф

    2 0 Отговор
    Браво на херурзите! Живи и здрави да са бог да ги пази!
  • 8 го6о

    0 1 Отговор
    А магаретко има ли му не6то горкото
  • 9 мико

    0 0 Отговор
    Ето че може . .
  • 10 hideid

    0 0 Отговор
    Единствено може ме да сме благодарни и щастливи че има ме такива лекари.А на на момчето да оздравява бързо и напълно.Относно животните на пътя държавата трябва да се раздвижи защото това не е еденичен случай магарета,коне,крави,овце и т.н.т мястото на тези животни не е на пътя.А вината не е тяхна а на техните стопани.
  • 11 Явор Николов

    0 0 Отговор
    Бойко е виновен за веригата!Цв.Цв също под отговорност!
    Браво на лекарите,свършили са си работата подобаващо!
  • 12 Maurice

    0 0 Отговор
    Не може за всичко държавата да ви е виновна бе хора!! Осъзнайте се,че вие/ние сме тези които правим зулумите.Няма как до всеки човек да се сложи по един,който да го следи дали прави всичко както трябва.Освен това,такива случаи стават навсякъде.Просто нещастен случай,за щастие с щастлива развръзка. Най-лесно е да вдигаме ръце и да чакаме "Държавата"(Бойко и ко.) да ни оправи. Ако сами не направим крачка напред,има да викаме Неволята,докато не се затрием от картата.
  • 13 ми7ко

    0 0 Отговор
    Опънатата верига е опъната от магаре , не от човек. Ето и статията http://fakti.bg/bulgaria/42903-motorist-katastrofira-v-magare-jivotat-mu-e-na-kosam да се информирате малко не да говорите празни приказки! :)
  • 14 фффф

    0 0 Отговор
    некомпетентен,това са два различни случая