8 Февруари, 2020 19:39 18 776 7

6 признака, че имате сериозни проблеми с черния дроб

  • черен дроб-
  • проблеми-
  • здраве-
  • здравословно-
  • полезно
6 признака, че имате сериозни проблеми с черния дроб - 1
Снимка: Shutterstock

Черният дроб е най-големият плътен орган в тялото. Средно този орган тежи около килограм и триста грама в зряла възраст и има приблизително размер на топка за ръгби. Този орган е жизненоважен за метаболитните функции на организма и имунната система, пише zdrave.to.

Без функциониращ черен дроб, човек не може да живее. Черният дроб е позициониран в горната част на стомаха точно под диафрагмата, като по-голямата му част се намира отдясно, но част от него влиза и в лявата част на коремната кухина.

Проблемите с черния дроб са често срещани сред много хора, независимо от възрастта. Има обаче определени признаци, които показват заболяване на този орган. Предлагаме ви да се запознаете с основните.

Гадене и повръщане.

Такъв симптом е характерен за много стомашно-чревни заболявания, но при чернодробни заболявания е по-силно изразен. На фона на гаденето, пациентите често имат значителни нарушения в апетита, отвращение към определени храни (особено тлъсти храни), болка в десния хипохондриум и диария.

Горчивина в устата.

Този симптом е характерен и за много патологии и може да бъде от различно естество. Горчивина в устата може да се появи и при лямблиоза, вирусен хепатит, стеатоза, цироза или чернодробни тумори.

Пожълтяване на кожата, склерата и лигавиците.

Пожълтяването е един от най-видимите признаци на чернодробни проблеми. Такива признаци на чернодробни патологии се провокират от натрупването на пигменти в кръвта и тъканите, присъстващи в жлъчката.

Промени в кожата.

Пациентът може да изпита сърбеж на кожата. Този симптом води до появата на малки ожулвания по повърхността на кожата. Нарушенията на нормалната жлъчна секреция могат да доведат до хиперпигментация в различни части на тялото. На пациента могат да се появят кафяви петна (различна степен на интензивност) или области на хиперпигментация.

Нарушения на нервната система.

Острите и хроничните чернодробни патологии са придружени от забавяне на процесите на дезактивиране и отстраняване на амоняк от тялото. Постъпването на това вещество в кръвта води до развитието на различни неврологични разстройства.

Интоксикация.

Нарушенията на черния дроб, причинени от инфекциозни, имунни и туморни процеси, водят до развитие на интоксикация. Пациентите се оплакват от слабост, загуба на апетит, болка в ставите и мускулите, висока температура, плака върху езика и загуба на тегло.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дори ме е гнус...!

    3 26 Отговор
    От черен дроб, наистина казвам 🐷...!!!
  • 2 Радо

    15 7 Отговор
    Тая на снимката се е фанала от ляво, а черният драб е от дясната страна!

    Коментиран от #3

  • 3 Бе да ги

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Ади сега, подробности. Като гледам 6-те признака, статията са я написали, колкото да я има.
  • 4 Кор

    3 20 Отговор
    Лекувам черен дроб с бело у анало

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    2 1 Отговор
    На потентността дали влияе?
  • 7 коки

    3 0 Отговор
    тези изброени симптоми появят ли се с единия крак си стъпил вече в дупката,много по рано трябва да се хващат проблеми с дроба