Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 14:57, обновена 22 Юни, 2022 15:56 57 738 16

Непременно направете това, ако са ви извадили зъб

  • зъб-
  • зъболекар-
  • правила-
  • грижи-
  • съвети-
  • зъболекарски преглед-
  • изваден зъб-
  • вадене на зъб-
  • рана

Специалист съветва да се спазват няколко правила, с които ще се погрижите за раната в устата си след интервенцията

Непременно направете това, ако са ви извадили зъб - 1
Снимки: shutterstock

Редовното посещение при зъболекар може да ви спести поредица от неприятни моменти в зъболекарския кабинет. Въпреки това, понякога, от независещи от нас обстоятелства, се налага да ни бъде премахнат зъб (като мъдреците например).

Това може би е едно от най-плашещите изживявания за повечето хора. Но макар ваденето на зъб да предизвиква страх и безпокойство, денталната екстракция всъщност съвсем не е нито толкова страшна, нито толкова болезнена.

В същото време обаче, трябва да сме наясно как да се погрижим за раната след манипулацията. Стоматологът д-р Крум Войнов дава няколко правила какво да правим.

Непременно направете това, ако са ви извадили зъб
Снимки: shutterstock

Ето ги и тях:

Както при всяка друга рана, при тази след вадене на зъб, вашият организъм има механизми на защита. Най-добрата превръзка на костната рана е кръвният съсирек, който се образува там.

За да се образува и организира, е необходимо да спазвате стриктно долуизброените правила. В противен случай той не е стабилен и лесно се инфектира, което води до болка и неприятна миризма от раната или т. нар. следоперативни усложнения.

Спазвайте тези напътствия, по този начин ще се намали вероятността да се получи усложнение след изваждането на зъб:

Непременно направете това, ако са ви извадили зъб
Снимки: shutterstock

1. Стискайте марлята, която ви е поставена от зъболекаря, в продължение на 15 минути. След изтичането на това време внимателно я отстранете. Ако има необходимост, ще ви бъде дадено допълнително пакетче със стерилни марли и допълнителни указания.

Нормално е слюнката да бъде примесена с кървави жилки. Ако в устата се събере по-голямо количество кръв (напъва се), веднага се обадете на вашия зъболекар.

2. Не се хранете поне 2 часа след ваденето.

3. Може да пиете вода с телесна температура, бавно, на малки глътки.

4. Не пушете минимум 2 часа след интервенцията. Желателно е и по-дълго.

5. Докато усещате действието на упойката (изтръпнало е), не се хранете и не дъвчете.

6. Храната и напитките, които ще приемате след манипулацията, трябва да са с телесна температура, нито горещи, нито много студени. Храната да е с по-мека консистенция, не твърда и груба. Този ден се хранете от другата страна.

7. В никакъв случай не плюйте. Това, което усещате в устата си, е вашата слюнка - преглъщайте я.

8. Не изсмуквайте от раната (не правете вакуум в устата).

9. Вечерта е задължително да си измиете зъбите. В областта с извадения зъб движенията да са нежни и щадящи. Почистването на остатъците от храна и плака е важно за оздравителния процес.

10. В същия ден не жабурете с никакви разтвори. Когато миете зъбите при изплакването, не жабурете, а внимателно изплюйте (пасивно). На следващия ден и нататък е добре да изплаквате с води за уста, със запарки от лайка или смрадлика.

11. При необходимост може да пиете обезболяващо, но без аспирин, ацетизал и такива, които съдържат ацетилсалицилова киселина. Ако отначало нямате болка, но се появи на 3-4 ден, обадете се на зъболекаря си.

12. Не пийте алкохол


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 6 Отговор
    Двe гoдини, cлeд кaтo cпрях дa ги мия c пacтa, прecтaнaхa aбcoлютнo вcички прoблeми cъc зъбитe ми! Интeрecнoтo e, чe пaрoдoнтoзaтa ce пoявявa прeз 20-тe гoдини нa ХХ вeк, cлeд мacoвoтo нaвлизaнe в упoтрeбa нa чeткитe и пacтитe зa зъби...

    Коментиран от #2, #5

  • 2 ,??

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А с какво ги миеш ?

    Коментиран от #4, #14

  • 3 Хаха

    20 2 Отговор
    Държиги в чаша с вода вече 😁
  • 4 Име

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от ",??":

    Кое да мие? :) Ако има какво да мие добре, ама ... Според мен късното ядене е главна причина за повечето проблеми, дори да се измият зъбите след това.
  • 5 команист

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти сигурно и не се къпеш щото е по-здравословно.
  • 6 Гост

    9 1 Отговор
    А навремето хората не са знаели какво е протеза !

    Коментиран от #16

  • 7 В Русия е безплатно

    2 6 Отговор
    И 310лв. екстракция на зъб да кизнете на зъбаря, че и той басейн има да прави на вилата

    Коментиран от #9

  • 8 Наистина!

    9 2 Отговор
    Пастите са вредни!!! Ето някои натурални продукти, с които можете да ги замените - кокосово масло, хума, сода, куркума, нийм на пудра, босилек на пудра, активен въглен на прах, карамфил, смирна на прах, ментово масло. Правете си различни комбинации с тях за домашна паста и ще имате по-бели и здрави зъби!
  • 9 Име

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "В Русия е безплатно":

    Отивай в Русия като е безплатно. Мене ми струва 200 лева да докарат хирург от друг град за екстракция на мъдрец. И нито лев повече.
  • 10 Радо

    8 1 Отговор
    И най-важното - до една година трябва да си сложите имплант на мястото на изваденото зъбче, защото костта там почва да изтънява и съседните зъби се разреждат, заемайки освободеното място.

    Коментиран от #11

  • 11 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Радо":

    Ко каза ко
  • 12 Радо

    5 1 Отговор
    Казах, че до една година, ако не се сложи имплант на празното място, съседните зъби полека-лека ще го заемат, ще се разредят и ф чофката ше замязаш като на баба си сатрата ограда отдзаде към комшиите...и башкъ костта на мястото на извадения зъб отънява...анадънму шинди!!
  • 13 Mitko

    1 13 Отговор
    Здравейте,искам да ви предоставя възможност да "копаете" Биткойни без да инвестирате нищо,а просто на всеки час "цъкате".Преди 3 месеца ми се стори странно и реших да пробвам,като изкарах и натрупах 168 лв от нищо...и ето сега реших да споделя моят опит,да дам и кажа за това.Давам ви линк,за да започнете https://freebitco.in/?r=34789822

    Коментиран от #15

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от ",??":

    Умен въпрос! Чистя ги с конци за зъби и дървени клечки за зъби. Мия ги с чешмяна водичка с ръка...Важно е постоянството, написал съм, че проблемите изчезнаха след "две години"...Здравето е от Господ, но се иска смелост за да повярваш.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Щото за живеели по 30 години.