3 Май, 2020 09:30, обновена 15 Юни, 2022 14:59 11 293 11

14 настолни игри, които си струва да пробвате

  • настолни игри-
  • бордови игри-
  • диксит-
  • монополи

Едни от най-добрите за 2019 г.

14 настолни игри, които си струва да пробвате - 1
Снимка: Shutterstock

Някои бордови игри, колкото и да ги играете, дори и да са от началото на века или дори по-стари, остават актуални и си струва да бъдат преигравани година след година. Затова nastola.bg предлага подбрани настолни игри, които си заслужават да бъдат изиграни отново. Пробвайте едни от най-добрите настолни игри от миналата година:

Стратегически

1. 7 Wonders / 7 Wonders Duel

7 Wonders – Най-награждаваната настолна игра.

Намираш се в Древния свят, където се бориш срещу останалите за развитието на цивилизацията си и нейната икономика, военното дело и наука. А междувременно трябва да построиш и едно от чудесата на света.

2. Заселниците на Катан

КАТАН е една успешна комбинация от тактика, късмет и усет.

Трябва да заселите Катан, което означава установяване и борба за ресурси. Дали ще построиш най-много селища, градове или ще си с най-дълго построения път? Приготви се за много бартерни сделки, преговори и тактическо мислене.

3. Тераформирай Марс

Започна опитомяването на Червената планета!

През 2400 г. човечеството започва да населява Марс и да я тераформира. Ти си част от корпорациите, които имат задачата да увеличат температурата и нивото на кислород и влажност, за да стане Марс годен за обитаване.

Кооперативни

4. Пандемия

Съдбата на човечеството е във вашите ръце!

Пандемия обхваща света. В ролята си на специалисти всички трябва заедно да се преборите с болестта, а тя се разпространява бързо. Градовете се затварят, а вие трябва да намерите ваксините и да излекувате хората.

5. Мол Магика

Мол Магика е кооперативна игра в реално време.

В Мол Магика ти и другарите ти се оказвате бандити в мола. Целта ви е да се измъкнете, колкото се може по-бързо. А за да успеете, трябва да намерите правилните предмети, които да ви помогнат и да действате в екип!

6. Just one

Имате избор, направете разлика!

Това е кооперативна игра, в която се опитвате да познаете колкото се може повече тайни думи. Открий най-добрата подсказка, за да помогнеш на съотборниците си. И внимавай, защото всички сходни обяснения биват анулирани.

Парти игри

7. Dixit Odyssey

Диксит Одисей е самостоятелна игра и разширение.

Правилата са познатите ти от оригиналната версия на Dixit, но картите и броят на играчите са повече. Вече може да играете до 12 човека на игрално поле, което също е ново и ще ви изненада! А красотата на картите е както винаги на ниво!

8. Кодови имена / Кодови имена: Тандем / Кодови имена: Картини

Печелиш или губиш, важно е да се забавляваш!

Имаш тайна мисия да предадеш секретен код на съотборника си преди шпионите от вражеския отбор. Интерактивна игра на асоциации с помощта на специални картончета с изображения и думи. Това е втората най-продавана игра в Amazon!

9. Coup: Reformation / The resistance: Avalon / One Night Revolution / Secret Hitler

Coup: Reformation е разширение към Coup: City State

На всеки се пада роля „добър“ или „лош“. Никой обаче не знае ролята на който и да е. С гласуване на сляпо трябва да разберете какъв е всеки един от участниците и постепенно играчите от единия лагер да елиминират тези от противниковия.

Семейни

10. Azul

Разберете защо Крал Мануел I е бил изумен от красотата тези декоративни плочки.

Играе се с цветни плочки, подобие на тези, с които са украсявали дворците в Португалия. В Azul твоята задача е да помогнеш португалския дворец да бъде декориран с правилните керамични плочки, следвайки определени правила.

11. Monopoly

Вечната класика в настолните игри.

Вече можеш да играеш Monopoly, като картата, имената на кварталите и пионките да са изцяло в стила World of Warcraft, F.R.I.E.N.D.S, Game of Thrones и какво ли още не. Това определено дава съвсем ново и приятно усещане.

12. Каркасон / Каркасон Амазонка

Създайте пейзаж от средновековието.

Лесна и много маневрена игра. В нея строиш пътища и крепости и печелиш точки. А да си засичате пътя и да строите крепости в близост едни до други за лична облага са трикове, които правят играта непредсказуема и изключително забавна.

13. Planet

Светът се оформя в твоите ръце. Една от новите настолни игри за 2019.

Всеки играч получава новородена планета. По време на хода си ти решаваш дали да поставиш планина, океан, гора, пустиня или ледници. Който от вас изпълни условията за зараждане на живот, го отбелязва с карта с изобразено животно.

14. The King of All Bards / Кралят на Бардовете

С песни, с песни живота минава…

Току-що завършил колежа за бардове и музиканти, тръгваш на път, за да покажеш на света огромния си талант. Посети всички сцени във всички възможни кръчми във всяко едно селце или град и спечели възможно най-много слава и пари!


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на живо

    7 1 Отговор
    Номер 4! Верно ли?
  • 2 Радо Смилков

    0 5 Отговор
    Да, далеч не е най-лошата в подбора. Трудна, рядко се печели срещу нея, има динамика и трябва наистина добра стратегия, за да имате шанс срещу играта... Бих добавил Risk, Jaipur и, разбира се при парти игрите, задължителното Activity.
  • 3 YUI

    2 5 Отговор
    Браво Вени, някой чете hwbg форума или идеята е от фб, пускаш нещо различно и свежо като материал, това вече ми харесва. Да те черпя едно 69. (не се сдържах, извинявай) :)))))
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вече остарях

    0 0 Отговор
    И не ми са интересни игрите, те и без това,, някои боклуци, не ми разрешават да играя...!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Томи

    1 0 Отговор
    Да "пробвате" Тераформирай Марс?
    Изучаването на правилата и отнема повече усилия (и време!) от това да завършиш висше образование. Безумна игра.

    Ticket to ride я няма в списъка, а определено си струва.
  • 9 asd

    0 0 Отговор
    Пандемията си е велика игра. Не знам защо всички казват, че рядко се печели. Научих родителите си и имаме 80% победи без особен проблем. Обаче в другите 20%нисмазва яко.
  • 10 Разочарован от Кодови имена

    1 0 Отговор
    Дойдох тук, защото в статията се споменава "Кодови имена: Тандем" (автори: Влада Хватил и Скот Итън)
    Жена ми с най-добро желание си купи тази игра, след като е прочела ревюто, в което се споменава за множество световни отличия и награди - и се оказа голямо разочарование! - за 37 лв. получавате едни картички, като на всяка от тях е изписана по една дума, като: "бебе, фуста, бикини, писта, врата, комета, кал, петел" и т.н. Картичките се подреждат по масата на каре 5х5 картички и между двамата играчи се поставя карта на разположението на т.нар. "агенти" - а всъщност позиционно са маркирани по девет карти от карето 5х5 (картите с думичките), които трябва да се подскажат така на другия играч, че той да отгатне коя карта се има предвид, Ако играчите са бавно развиващи, може играта да им се види сложна и напрегната, както обещават в ревюто. Ние изкарахме два-три рунда и при цялото си добро желание и оптимизъм по отношение на играта, жена ми призна, че не-случайно "Не се сърди човече" се нарича ИГРА и съществува от толкова години, а това тук е колкото да ви приберат доста пари, срещу едни безполезни хартиени картички с думи. Гръмките приказки за мисии, агенти и Жеймс Бонд, може да ги пропуснете от описанието - освен ако не сте някой 30-годишен младеж, дето взима точилката на баба си, за да си играе на Люк Скайуокър (онези момчета, дето са измислили играта може и на такива да ми приличат), ама вие едва ли ще имате толкова развинтена фантазия, че да успеете да раз
  • 11 Разочарован от Кодови имена- продължение

    2 0 Отговор
    Вие едва ли ще имате толкова развинтена фантазия, че да успеете да разберете защо се говори за агенти, убиец и т.н. а не например за корабчета и бомби - като морски шах с карти, но по-жалкото е, че нито е интересна, нито е оригинална. Все пак измислихме и някакъв компромис:- ако сте се прецакали да си купите играта и ако сте пропуснали 14-дневния срок за връщане, препоръчвам ви да пренебрегнете правилата и да я разигравате на "асоциации", а не с подсказки от по една дума - на асоциации поне може и да е забавно.
    p.s. Внимавайте да не си купите някоя друга подобна игра от двамата чешки келеши, понеже няма да е по-различна от тази, а мисля, че са пуснали още няколко същи такива настолни "игри", под различни имена.
    В статията по-горе прочетох твърдението, че това е втората най-продавана игра в Amazon. Надявам се, че е и първата най-връщана -- от разочаровани клиенти като нас! :)))))