Last news in Fakti

2 Септември, 2012 13:32 4 132 0

Вълна от гняв срещу извиненията на "Талидомид"

  • талидомид-
  • протести

Първите извинения на германския производител на "Талидомид" на хилядите деца, жертви на лекарството, 50 години след първите случаи на малформации, предизвикаха в събота вълна от емоции в страните, засегнати от фармацевтичното бедствие, предаде АФП.

В петък изпълнителният директор на "Грюнентал" Харалд Щок заяви, че неговото предприятие "наистина съжалява" за мълчанието си спрямо жертвите на "Талидомид", продаван на бременни жени срещу гадене през 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

"Молим да смятате мълчанието ни като признак за шока, който вашата съдба ни причини", каза той.

Директорът, който говори в зала на кметството на Щолберг в западната част на Германия, откри по този повод мемориал в памет на жертвите, някои от които присъстваха.

Малка бронзова скулптура на момиченце без ръце и с крака с малформации, седнало на стол, символизира най-малко 10-те хиляди деца, родени с деформации – понякога с липсата на някои крайници – след като техните майки са взимали медикамента, продаван в близо 50 страни, преди да бъде изтеглен от пазара през 1961 г.

Речта на директора бе определена като неуместна от някои асоциации на жертвите, главно в Германия, Великобритания, Япония, Канада и Австралия.

Фреди Астбъри, главен консултант на британската асоциация Thalidomide Agency UK, би предпочел фирмата да придружи "думите си с финансова инвестиция", отколкото да изразява само съжаление.

"Научихме колко важно е да започнем открит диалог със засегнатите и да им говорим, да ги чуем", каза директорът, уверявайки, че "Грюнентал" ще предприеме инициативи за подпомагане на жертвите на медикамента.

В Австралия адвокати на оцелелите определиха като патетични и обидни извиненията на фармацевтичния производител.

Те припомниха, че "в продължение на 50 години стратегията на "Грюнентал" е била да избягва моралните, юридически и финансови последици. Според тях, "да се смята дългото мълчание (на предприятието) като знак за шок е нонсенс".

В Германия Асоциацията на жертвите на "Контерган", наименованието на "Талидомид" в тази страна, определи речта на шефа на "Грюнентал" за недостатъчна. "Те изразиха съжаление, но не се извиниха за пускането на пазара на медикамента, който бе предписван на жените без да е изпитан", заяви пред АФП Илонка Щебриц. Очакваме действия, но ако те не последват, от извиненията ще остане само една празна черупка и една ПР операция", добави тя.

В Япония, една от главните страни, засегнати от бедствието след Германия и Великобритания, речта също предизвика разочарование. "Броят на жертвите щеше да е по-малък, ако предприятието беше спряло продажбата на медикамента по-рано", отбеляза генералният директор на центъра за социална помощ "Ишизуе" Цугумиши Сато.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА