Last news in Fakti

15 Септември, 2012 10:37 3 045 4

В Чехия забраниха твърдия алкохол

  • чехия-
  • алкохол

 

Министерството на здравеопазването на Чехия забрани от тази нощ продажбата на напитки с алкохолно съдържание над 20 обемни процента.

Това бе направено заради масовото отравяне с метилов спирт в страната, съобщава чешката информационна агенция ЧТК.

Здравният министър Леош Хегер заяви, че забраната влиза в сила веднага и може да продължи няколко седмици.

Решението засяга продажбата на алкохолни напитки с над 20 обемни процента алкохол във всички магазини, търговски вериги, барове, кафенета, ресторанти и други заведения за обществено хранене, както и в хотелите. Забранява се и продажбата на алкохол по интернет в Чехия, съобщи ИТАР-ТАСС.

По-рано през седмицата бе обявена забрана, която засегна само напитки с над 30 алкохолни градуса.

"Само по този начин можем да имаме гаранция, че броят на жертвите няма да се увеличи", каза Хегер.

До 12 септември 12 души починаха в Чехия, след употреба на фалшиви спиртни напитки.

Няколко пациенти бяха приети в болница, след като ослепяха и бяха поставени в изкуствена кома, като много от тях са в критично състояние. Според специалисти това е най-тежкият случай на отравяне с алкохол в Чехия от 30 години насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско

    1 1 Отговор
    Ха сега ми кажете, че марихуаната била вредна!!!
  • 2 Съни Миланов

    1 0 Отговор
    Синовете и внуците на цар Киро да се поставят под постоянно наблюдение ? Задава се нов сух режим . Жалко за хората .
  • 3 Румен Ангелов

    1 0 Отговор
    Поредната глупост на поредните държавни управници по цял свят . Какво общо има менте алкохола с висоградусовите напитки . Те да не се намират на Марс или имат мерак да излизат от ЕС . Леле колко е силно лобито на бираджиите ! Още малко и ще ги задължат от забавачката да пият бира за да не се тровят с високоградусови напитки . Гениално !
  • 4 Андрей Иванов

    0 0 Отговор
    Ами всяко вдигане на акциза води до увеличени на контрабанда и фалшификация, дали става въпрос за цигари, алкохол или горива.А при сухия режим предлагане на "бяло" липсва, затова ще процъфтява "черният"пазар, увеличение на котрабанда и ментета,за справка-сухият режим в САЩ.Затова мисля че режима ще отпадне, само че след отпадането на тази безсмислена забрана, акцза за твърд алкохол ще е доста по висок.:)).номерата са едни и същи