19 Октомври, 2012 11:05 9 723 6

Не било хлебарка, а водна дървеница гигант

  • хлебарка-
  • водна-
  • дървеница-
  • гигант

Водна дървеница от изключително рядък и ценен вид, известна на биолозите като Lethocerus niboticus, се оказа 10-сантиметрово насекомо, което първоначално се смяташе за хлебарка и бе открито край Казанлък.Това съобщи Дарик.

Видът на насекомото е бил определен от биолози от Факултета по биология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Това съобщи д-р Зорница Антонова.

Според биолозите, които били учудени от огромния размер на "находката", редкият вид дървеница се отглежда в страни като Малта и Кипър, но основно като декоративно животно в аквариум или като домашен любимец.

Родината на насекомото обаче е Америка, но дори и там рядко се срещали такива огромни екземпляри.

Откритата водна дървеница се оказала и женска. Тя бе намерена преди дни - жива, на тротоар в Казанлък и отнесена във ветеринарния кабинет на д-р Зорница Антонова.

Редкият екземпляр най-вероятно ще стане притежание на биологична сбирка на някое от казанлъшките училища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    0 0 Отговор
    Стигнахме до това заключение от коментарите под същата тази статия от изминалата седмица. Плюс това Google предсоставя много информация и определено бяхме наясно какво е животното, още преди въпросните биолози да излязат с позицията си. Не е нужно да повтаряте статиите, дори те са са породили интерес.

    Най-тъпото обаче в случая е, че някой нещастник си е изхвърли уж домашният любимец. Сега логично щом е женска, може да е нацвъкала малки гадинки.
  • 2 Калина Петрова

    0 0 Отговор
    Е браво на коментиралите, но мнението на биолозите не е за пренебрегване иначе всички ще разбираме от всичко, което е присъщо за българите.
  • 3 ...

    0 0 Отговор
    Извинявам се за грубия тон! Съобразявам се и зачитам Вашият коментар.
  • 4 ААА

    1 1 Отговор
    Голяма БуБа - това е. :) :P
    Буба лази, буба лази... Абе и то животинка, и то душа носи. ;)
  • 5 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    Абе буба лази ама не ми се иска мен да ме лази!
  • 6 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Моля, тези от факултета да вземат да почетат малко повече. Явно некадърноста е повсеместна. Това е нилска водоплавка, това му е правилното найменование в България и въобще не е рядък и ценен вид. Дори е напаст ужасна, изяжда малките риби в водоемите. Ако смятате че е рядка елата да гребнете с кепа в каналите около Пловдив ще искарате повече водоплавки отколкото рибки. Характерна е само за горнотракийският район, но напоследак има бум заради топлото време. Глобалното затопляне ще промени много глората и фауната.