Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 12:54 2 374 4

Диамант, колкото яйце, бе продаден за над 15 млн. долара

  • диамант-
  • бял диамант-
  • търг-
  • продаден-
  • голям-
  • скъпоценен камък

Само 7 други подобни камъка са били продавани на търг до сега

Диамант, колкото яйце, бе продаден за над 15 млн. долара - 1
Снимка: shutterstock

Рядък бял диамант с размер на яйце и тегло 102 карата беше продаден на търг в Хонконг за 15,7 милиона щатски долара, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на аукционната къща "Сотбис", организирала наддаванията.

“Лотът е продаден за 121 562 000 хонконгски долара (15,7 щатски долара) и това е окончателната цена, включваща всички налози и комисионните разходи", уточниха от "Сотбис". Финалното наддаване е било направено по телефона от купувач, предпочел да запази анонимност.

Диамантът е с точно тегло 102,39 карата и максимална чистота и прозрачност, добит е в мина в Онтарио, Канада. Диамантите от този калибър и размер са се продавали досега на цени от 11 милиона долара до 33 милиона долара, каза Киг Брунинг от "Сотбис".

Само седем други бели диаманта, над 100 карата с такова качество, досега са били продавани на търг.

През ноември 2017 г. в Женева за 33,8 милиона долара бе продаден най-големият диамант, предлаган на търг. Сделката постави световен рекорд в тази категория. През април 2017 г. обаче розовият диамант "Розова звезда" бе продаден за 71,2 милиона долара на търг в Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бъдеще за Африка

    10 1 Отговор
    Кървави диаманти

    Коментиран от #2

  • 2 Stéphanie 🎲

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бъдеще за Африка":

    Прав си ,и често носят проклятие !!!Великолепният брилянт „Хоуп” не може да се похвали с изключителна маса , но  има рядък дълбоко сапфирен цвят и изключителна чистота, каквито не притежава друг камък в целия свят.Мистериозният диамант остава над 100 г. в кралския двор на Франция. Тъй като Луи ХIV не харесва грубата му форма, нарежда на придворния си бижутер да го обработи. Така от диаманта падат 45 карата. Официално е наречен Синия диамант на короната, или Френско синьо. Поставят го в златен обков и го окачат на панделка, която да краси кралската особа. Спорно е твърдението, дали бижуто донася беди и тревоги на Краля Слънце, по-скоро не, но неговият наследник усеща тъмната му мощ.

    След смъртта на Луи XIV на престола сяда внукът му Луи XV. По негово нареждане обковът е свален и камъкът е инкрустиран в ордена „Златното руно”. Легендата разказва, че украшението му донася тежката смърт от едра шарка.

    Следващият притежател на Френско синьо става Луи XVI и съпругата му Мария-Антоанета. Монархът често се кичи с него, както и кралицата. Приятелките й княгиня Дюбари и княгиня Ламбал също имат честта да му се радват до идването на Френската революция. През август 1792 г. прословутият диамант е прибран от революционното правителство заедно с цялата кралска хазна. Само месец по-късно кралят е екзекутиран, а след година Мария-Антоанета е пратена на гилотината. Загиват и приближените й княгини. Междувременно на 17 септември 1792 г. Синият диамант на короната е от

  • 3 Аз съм казвала

    3 0 Отговор
    Не добро носят на тези, които ги намират...!
  • 4 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор
    Диаманта не е това,което е....Не може да се различи-Промишлено създаден от Природно! Тези които използват ювелирите са промишлено създадени на цени,като естественни!