Last news in Fakti

29 Октомври, 2012 13:59 1 230 0

Намалява заболеваемостта от туберкулоза у нас

  • десислава атанасова-
  • туберкулоза
Намалява заболеваемостта от туберкулоза у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболяемостта и ограничаване на разпространението на туберкулозата в страната през последните години. Това заяви днес здравният министър Десислава Атанасов.

Тя присъства на заключителната среща по изпълнение на Програмата "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. МЗ провежда единна и последователна политика за превенция и контрол на туберкулозата, каза министър Атанасова.

За периода на изпълнение на Програмата заболяемостта от туберкулоза в страната е намаляла от 37.1 на 100 000 души през 2007 г. до 27.9 на 100 000 души през 2011 г. , уточни министърът. Средногодишното намаление на броя на болните за последните пет години е 6.2%. В периода 2007 – 2012 г. процентът на успешно излекуваните пациенти с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне се е увеличил от 80.9% до 85.6%. Но все още има региони в страната, където заболеваемостта от туберкулоза е висока - в областите Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Габрово, Сливен, Перник и Кюстендил и трябва да продължат дейностите за борба с тази коварна болест.

Изразходваните средства по програмата са 11 495 133 евро. Министър Атанасова подчерта, че трябва да се знае, че диагностиката и лечението на туберкулозата в България са безплатни. Тя пожела на лекарите и сестрите да са все така всеотдайни в грижата към болните и за ограничаване на щетите за хората от това социално значимо заболяване. В периода на изпълнение на Програмата в 29-те регионални лечебни заведения за диагностика и контрол на туберкулозата е установена добра практика- провеждане на Национални кампании седмици на "Отворените врати" четири пъти в годината, заяви в изложението си пред форума д-р Тонка Върлева, директор на Програмата за България. През този период се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи. Данните показват,че за периода 2009 - 2012 г. пред тези седмици са скринирани 62 816 лица и са открити общо 692 болни с активна туберкулоза и 2 199 лица с латентна туберкулозна инфекция, посочи д-р Върлева. Всички те са своевременно насочени за лечение и профилактика.

Само през миналата година 7 314 лица скринирани за риска от туберкулоза с анкета, 4 267 лица са получили медицинско изследване, а 2 732 лица във висок риск от туберкулозна инфекция са насочени и придружени до лечебни заведения, отбеляза д-р Върлева. Пред тази година, до края на юни 3 855 лица са скринирани за риска, хората в риск са 2 253 , а 1 150 са насочени към лечебни заведения.

Усилията на МЗ са насочени към намаляване на заболеваемостта до 25 на 100 000 население през 2015 г. Приоритетът е заложен в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА