Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 10:53 2 712 3

Тази вечер Марс ще се вижда най-ясно от 32 години насам

  • марс-
  • планета-
  • наблюдение-
  • земя-
  • космос-
  • небе

Последният подобен феномен се случи през 2018 година, но условията не бяха подходящи за наблюдение

Тази вечер Марс ще се вижда най-ясно от 32 години насам - 1
Снимка: Shutterstock

Противостоянието на Марс, при което планетата ще се окаже на една линия със Слънцето и Земята, ще бъде най-удобно за наблюдение от 32 години насам на 14 октомври, предаде ТАСС, като се позовава на Агенцията, цитира съобщение за медиите на Московския планетариум.

"Цялата нощ над южния хоризонт ще сияе ярка червеникава звезда - това е планетата Марс. На 14 октомври в 02:00 часа българско време това небесно тяло ще се намира на 62,6 милиона километра от Земята и ще встъпи в противостояние със Слънцето", информира планетариумът.

При последния подобен феномен, настъпил на 27 юли 2018 година, Марс се намираше прекалено близко до хоризонта и условията за наблюдение не бяха добри.

Тази година Червената планета ще бъде на 4 милиона километра по-отдалечена от Земята. При това есенните нощи са по-дълги от летните, което прави условията още по-благоприятни. В рамките на астрономическото явление трите небесни тела се подреждат в една линия, като Земята е по средата, а Марс противостои на Слънцето. Наблюдава се на всеки две години.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Йоцо

    7 1 Отговор
    С тия облаци много се съмнявам че ще се вижда от прозореца. Най хубаво се вижда от луната.
  • 2 Аааассс

    3 3 Отговор
    Маркс ше го видим ако гледаме на север.

    Коментиран от #3

  • 3 село

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аааассс":

    През нощта Слънцето се намира на север. Значи Марс ще е на юг.