Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 14:56 4 104 3

Делфини роботи може да заменят истинските в аквапаркове (СНИМКИ)

  • делфини-
  • роботи-
  • делфини роботи-
  • роботизирани делфини-
  • аквариум-
  • аквапарк-
  • атракция-
  • морски бозайници-
  • китай

Тези роботизирани делфини са на стойност 26 милиона долара и идват на фона на забрана за търговия с диви животни

Делфини роботи може да заменят истинските в аквапаркове (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

Делфини роботи може да заменят истинските морски бозайници в аквариуми и аквапаркове. Роботите са в естествен размер и изглеждат, плуват и реагират съвсем като истинските.

Докато зоологическите градини и аквариуми в Китай се борят с нови забрани, наложени върху многомилиардната търговия с диви животни на фона на пандемията от коронавирус, двама технологични предприемачи от Нова Зеландия вярват, че тяхното аниматронно творение може да революционизира индустрията на морските паркове.

Компанията, която прави най-реалистичните манекени на морски бозайници за холивудските филми, показа нов, свръхреалистичен модел, който ще направи дебюта си в аквапарк в Китай.

Делфини роботи може да заменят истинските в аквапаркове (СНИМКИ)
Създателите на роботизирания делфин позират заедно с творението си

Създателите му твърдят, че често хората не могат да различат робота от живите делфини. Освен това, те са на мнение, че роботизираните делфини, които струват между 40-60 милиона щатски долара, струват много по-малко отколкото, сумата, нужна за отглеждането и грижите за истински животни в един аквариум.

Делфини роботи може да заменят истинските в аквапаркове (СНИМКИ)
Снимки: Edge Innovations

Идеята се ражда преди 2 години, когато Уанг Ли, съосновател на Animatronic Entertainment Portfolio, и неговият новозеландски бизнес партньор, били помолени да проектират океанариум в Китай, където да плуват живи делфини и китове.

Нито един от двамата не бил ентусиазиран от идеята да използва животни в плен като развлечение.

"Ние вярваме, че тези красиви и невероятни морски бозайници са безценни и никога не трябва да бъдат държани в плен, за да се показват като атракция", казва Уанг.

За да преодолеят етичната си дилема, Уанг Ли и Мелани Ланглоц, експерт по игри с добавена реалност, решават да построят свое собствено роботизирано морско животно.

Те потърсили експертно мнение на двама американски експерти по аниматроника - Роджър Холцберг и Уолт Конти, за да реализират своята идея.

Делфини роботи може да заменят истинските в аквапаркове (СНИМКИ)
Снимки: Edge Innovations

Холцберг, бивш вицепрезидент и креативен директор на Walt Disney Imagineering, каза пред новозеландските медии, че първият прототип, тежащ 270 кг има живот на батерията 10 часа и може да плува в солена вода в продължение на 10 години.

Делфини роботи може да заменят истинските в аквапаркове (СНИМКИ)
Снимки: Edge Innovations

„Този делфин е създаден така, че да симулира всеки детайл от външния вид и поведението на истинските делфини - от скелетната структура, през взаимодействието между мускули и скелет, до мастните пикочни мехури и телесните мазнини“, обясни Холцберг в интервю за RNZ.

Екипът вече е започнал работа по масовото производство на роботизираните делфини. Според прогнозите на Уанг, търсенето, само от китайския пазар ще достигне до 150 поръчки в рамките на три години след затихването на пандемията на коронавируса.

В момента около 3 хиляди делфина живеят в плен в различни атракциони по света. Държането им в тесни аквариуми и дресировката да правят номера са считани за тормоз.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мъка

    4 0 Отговор
    Може ли да имаме роботизиран премиер? Каквото му заложат това ще говори , хората няма да намират разликата.

    Коментиран от #3

  • 3 nature

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "мъка":

    по-добре не,един ни е предостатъчен за да имаме и роботизирано копие,освен това бай ставри не би искал студенокръвен робот