Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 13:35 6 060 14

Учени намериха лек срещу стареенето

  • днк-
  • стареене-
  • лек-
  • подмладяване-
  • terra-
  • теломени-
  • възстановяване на днк

Ключова роля играе феромон, който помага за възстановяването на ДНК

Учени намериха лек срещу стареенето - 1
Снимка: shutterstock

Учени от Федералното политехническо училище в швейцарския град Лозана откриха молекула, която възпрепятства стареенето на клетките, пише сп. Nature.

Екипът на Мариана Ферецаки наблюдавал молекулите TERRA, разновидност на некодиращите РНК, които регулират дължината и функциите на теломерите. TERRA се натрупват в края на хромозомите и сигнализират за това, че теломерите трябва да се удължат или да се възстановят.

Оказало се, че важна роля при закрепването на TERRA към теломерите играе ферментът RAD51, който участва във възстановяването на повредените връзки на ДНК и да ги възстановява. В резултат на активността на RAD51 се образува хибридна молекула РНК-ДНК.

По-рано учените бяха на мнение, че този вид реакции, който води до образуването на триверижната структура на нуклеиновата киселина, протича по време на ремонта на ДНК. Изследователите също установили, че късите теломери привличат TERRA много по-ефикасно, отколкото дългите теломери.

Други лекарства против стареене

Отдавна науката търси "лек" срещу стареенето и макар, все още да няма чудодейно хапче, което да обръща естествените процеси в тялото ни и да ни прави по-млади, на пазара има редица продукти, които забавят хода на времето за клетките ни.

Новото изследване е само едно от многобройните негови предшественици, които дават доказателства, че клетките могат да се подмладяват, възстановяват и да забавят стареенето си.

Преди няколко години учени от Университета на Южен Уелс в Австралия и Харвардското медицинско училище в САЩ, обявиха, че са открили лекарство, което обръща стареенето. В ранните експерименти на лекарството - никотинамид мононуклеотид (NMN) - то показало изненадващо добри резултати върху застаряващи мишки.

"Клетките на старите мишки не се различаваха от тези на младите мишки, само след една седмица лечение. Сега сме най-близо до безопасно и ефективно лекарство против стареене, което скоро бихме могли да пуснем на пазара", заяви тогава професор Дейвид Синклер от Университета на Южен Уелс.

NMN повишава нивата на NAD +, окислената форма на химикала никотинамид аденин динуклеотид, който присъства естествено във всяка клетка на тялото и помага за регулиране на протеиновите взаимодействия, които контролират възстановяването на ДНК. Счита се, че натрупаните увреждания на ДНК са основен двигател на естественото стареене и основна причина за рак. Нивата на NAD +, който подпомага основните протеини, намаляват с възрастта.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    44 3 Отговор
    Да открият лек и срещу простотията, че не ми се мисли, ако на власт е някой неостаряващ пр.шляк.
  • 2 Доволен

    27 2 Отговор
    Дайте го на Боко че да ни управлява още 100 години!
  • 3 ombr

    23 3 Отговор
    Че аз го знам тоя лек- плюнка от Лили Иванова.

    Коментиран от #5

  • 4 Нямам срам

    13 0 Отговор
    Голямо откритие... Нямам думи ... Да видят ДНК на костенурка и на един вид гущер които дори може да регенерира мозъка си при нараняване

    Коментиран от #7

  • 5 Тъп си Саше

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ombr":

    .... Саше Саше
  • 6 GOID RUSH

    5 2 Отговор
    Истината е в златото.От както свят светува,всички се стремят да имат,колкото по вече злато,толкова по вече...Audi,Vidi,Tace.....
  • 7 София

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нямам срам":

    И ние до една степен се регенерираме , смяна на кожата на всеки 28 дни, почти постоянен растеж на косата и ноктите . Кръвните клетки се подновяват на всеки 3 месеца същото се наблюдава и за костните, въпреки че за да си подновим целия скелет са нужни около 9 - 10 години. Клетките които изграждат тъканта на червата се подновяват на всеки 7 дни но с нервните клетки е по - сложно, защото нервните клетки си подновяват само обвивката но не и ядрото, което е най - важното за правилното им функциониране, за това при нараняване или бавно тровене с алкохол или наркотици могат останат за винаги физически и психически промени - болестно състояние и бързо състаряване. Здравият човек генетично е устроен да живее до 120 години.

    Коментиран от #9

  • 8 Stéphanie 🎲

    3 0 Отговор
    Дано скоро намерят най доброто лекарство!!!!Гледала съм и чела много за този прогрес.Има поне 10 вида в Amazon,и не знам още колко мазила ,маски и серуми .Много от купилите са доволни но аз не съм срещала позната да ги е пробвала и не смея да се тествам.
  • 9 Манги

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "София":

    Тъй е. Вижте Йода
  • 10 Дано намерят и

    1 1 Отговор
    лек срещу неживеене, че ми е писнало от всичко
  • 11 Дедо1

    0 0 Отговор
    И язе радвам за здравйе и длъголетие.Кой сака да го радвам да кажува
  • 12 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Че Библейските апостоли са живяли над 900 г. След като те са живели толкова дълго , не искам да си представям живота на мишките , плъховете и мухите !
  • 13 незнайко

    0 0 Отговор
    ДА БЕ ДА ! Не могат да се справят с един нищо и никакъв вирус КОВИД а тръгнали да говорят за лекарство против стареене !!!
  • 14 истинко

    0 0 Отговор
    Не го давайте на мутрата и подопечните му ГЕРБерски ДС-комуноиди, защото ще ни мачкат вечно! Ще попаднем от турско на ГЕРБерско робство!