27 Октомври, 2020 15:07 17 529 10

Как да си набавим витамин D чрез храната?

  • витамин д-
  • храна-
  • здраве-
  • vitamin d

Полезното вещество се съдържа в някои доста популярни храни

Как да си набавим витамин D чрез храната? - 1
Снимка: shutterstock

Витамин D е една от доказаните добавки, която помага за предпазване от коронавирус. Именно поради тази причина тази седмица проф. Тодор Кантарджиев добави витамина към прословутите три „Д“ , които всеки трябва да следва – дезинфекция, дисциплина и дистанция. Професорът подчерта, че ползите от витамин D са доказани, но не трябва да се прекалява. Всеки възрастен не трябва да пие повече от три капки дневно, а за деца по една.

Как, обаче да си набавим витамина, без да влизаме в аптеката? Слънчевите бани са ясни, има как да натрупаме от витамина и с храна. Ето и храните, които са най-богати на витамин D:

Сьомга

Eдна порция сьомга съдържа около една трета от нужното ви количество витамин за деня. В тази риба има и омега-3 мастни киселини, които също помпат имунитета.

Гъби
Всички гъби съдържат витамин D, но при някои той е в по-голямо количество, защото са били подложени на повече UV лъчи, например тези в специализираните ферми.

Жълтък
Жълтъкът ви снабдява с много важни съставки - витамини и минерали, които подсилват имунната система. Той е богат на витамин D и селен.

Говеждо
Говеждото месо е чудесен източник на витамин D, както и на друг важен елемент - цинк.

Стриди
Ако редовно хапвате стриди, ще снабдите организма с витамин D и витамин B12. Може да ги хапвате пържени или гриловани.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    82 1 Отговор
    Драгият пенсионер да не прекалява със сьомгата и стридите!

    Коментиран от #8

  • 2 ГМО

    39 6 Отговор
    Храната трябва да е расла на слънце а не в оранжерии.Повечето храни в България са оранжериини дори не са расли върху земя.Рибата сьомга е много скъпа,но това е за добре,защото не е дива а расла във ферми следователно е и вредна за здравето.Норвежката сьомга е забранена за продажба в повечето американски щати а в България се продава свободно.За да се усвои витамин Д от храната трябва да се излагате на слънце,когато е най-силно за около 5-15 минути не повече това е достатъчно
  • 3 Чобанин

    20 32 Отговор
    Според мен Радев е селянин лично мнение
  • 4 хараре

    36 3 Отговор
    Сьомга не можем да ядем,щото е 25 лева килограма й. Бойко даде 50 лева само.
  • 5 Д-р Хаус

    30 4 Отговор
    Язе нагъвам само суджуци, като бате Бойко, в тях има всякви витамини, от А до Ь. Пазят от всекакви болести, но се дебелее от тях, вижте вожда стана 130 кила
  • 6 Дълбоко Виждащ

    17 4 Отговор
    Освен на Жълтъка,на всичко друго-ХАХАХАХА!Много сте зле,не си говорите с Гъбите!!!Щом търсите витамин Д в гъби расли на конска тор.....на тъмно и на лампи ....Няма какво да кажа!Утре специално ще отида за две оранжеви Брезовки-вижте в уикипедия дали не са смъртно отровни.....

    Коментиран от #7

  • 7 Дълбоко Виждащ

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":

    Още нещо за съомгата....Вече я гледат в Сетки,не е това ,което ви показват по тв....Хранят я като прасетата и я опушват с химикали ,а не на дървени въглища.....Вместо съомга ,черноморския паламуд и Лефер-ПРЕСНИ ще получите това,което търсите ,Витамин Д!
  • 8 Старата сова

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Да, в стридите количеството вит.D е най - високо и това е факт. Цената е също така най - висока от всички останали изброени продукти.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Момо

    0 0 Отговор
    Не е нужно да ядете сьомга ! Скумрията е с подобен състав на скъпата Сьомга !Стега сте мрънкали ,четете повече и се ограмотявайте ,че аман вече.Мрън,мрън,това е българина!